Duurzaamheid

Chiquita en voedselverspilling in de strijd tegen klimaatverandering

Duurzaamheid

april 14th 2021 ・ 4 Leestijd in min

Bij Chiquita doen we er alles aan om voedselverspilling te verminderen als onderdeel van onze strijd tegen klimaatverandering. We nemen een leidende rol in onze industrie omdat klimaatverandering schade toebrengt aan veel gewassen, waaronder bananen, die een van de belangrijkste voedselbronnen zijn voor miljoenen mensen. Bananen zijn het op drie na belangrijkste voedselgewas ter wereld.

Bananen zijn het op drie na populairste landbouwproduct ter wereld: elk jaar worden er meer dan 100 miljard bananen gegeten. Veranderingen in het klimaat – met name te veel of te weinig regen en extreme temperatuurschommelingen van hitte of kou kunnen ernstige gevolgen hebben voor de bananenteelt. We zijn net zo gepassioneerd over het beschermen van onze heerlijke en voedzame Chiquita bananen als het milieu waarin we ze verbouwen. Hieronder gaan we enkele van de belangrijke acties die we ondernemen voor een duurzame toekomst nader bekijken.

Voedselverspilling en het klimaat

Het terugdringen van voedselverspilling is een integraal onderdeel van onze inspanningen. Wist je dat de gemiddelde persoon in de VS en Europa elk jaar meer dan 220 kilo voedsel weggooit? Over de hele wereld wordt elk jaar ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild, wat neerkomt op een verlies van meer dan $ 1 biljoen.

Voedselverspilling heeft ook een enorme impact op de CO2-uitstoot. Wanneer organische elementen zoals voedsel bederven, wordt er methaan geproduceerd. Dit is een krachtig broeikasgas dat de klimaatverandering verergert. Als het voedsel dat we verspillen een land was, zou het de op twee na grootste producent van CO2 ter wereld zijn, met een uitstoot van 3,3 miljard ton per jaar. Verspild voedsel genereert ook meer broeikasgassen dan alle commerciële vluchten ter wereld. Stel je eens voor!

Om deze reden zijn we zo sterk toegewijd aan het terugdringen van voedselverspilling als een belangrijk onderdeel van onze belofte om klimaatverandering te bestrijden. Op een hoger niveau verminderen we onze koolstofuitstoot via ons koolstofreductieprogramma ‘30BY30‘. Dit maakt deel uit van onze iconische ‘Behind the Blue Sticker’-duurzaamheidsstrategie, die ook inhoudt dat er geen banaan wordt verspild.

Chiquita and the UN sustainable development goals: our commitment for a sustainable planet

Voedselverspilling tegengaan: op de boerderij

We zijn boeren in hart en nieren: wanneer onze mooie bananen gelukkig groeien op hun boerderijen, gaan we eraan werken om ervoor te zorgen dat ze niet verloren gaan. Als een banaan niet voldoet aan onze exportnormen voor winkeldisplays, maken we er bananenpuree van (wat superlekker is om te gebruiken bij het bakken!). We hebben een fabriek in Costa Rica waar gemiddeld 65.000 ton bananen per jaar wordt verwerkt tot gezonde bananenpuree of bananenmeel. Gekneusde bananen worden aan boeren gegeven, die ze gebruiken om hun vee te voeren.

Niets op de boerderij gaat verloren – de oneetbare delen van bananenplanten worden gebruikt om de bodem te beschermen en vocht vast te houden. Ze zijn ook een geweldige natuurlijke meststof en lokale dieren, insecten en kikkers houden ervan om zich te voeden in de composteringssleuven, wat goed is voor de biodiversiteit. We hebben ook een ingenieuze vergister in Costa Rica die plantmateriaal omzet in duurzame energie voor de faciliteit.

Tijdens transport: wanneer we onze bananen op hun lange reis naar de huizen van bananenliefhebbers sturen, vervoeren we ze in speciale, ultra-efficiënte Chiquita containers met gecontroleerde atmosfeer die garanderen dat ze in het perfecte stadium van rijpheid zijn wanneer ze de schappen bereiken. We hebben ook onze logistieke keten geüpgraded om ervoor te zorgen dat onze bananen altijd op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

Tijdens de distributie: Chiquita gelooft dat er geen reden is om heerlijke bananen te verspillen die misschien te lang zijn of de verkeerde kleur geel hebben en schenkt reservebananen aan voedselbanken en voedselverspillingprogramma’s. Tot op heden heeft Chiquita meer dan 15 miljoen pond bananen gedoneerd aan Feeding America, de grootste binnenlandse hongerbestrijdingsorganisatie in de Verenigde Staten.

Thuis: we willen ook manieren voorstellen waarop bananenliefhebbers kunnen deelnemen: we hebben er heel veel fantastische recepten op onze website voor overrijpe bananen, handige tips om ze zo lang mogelijk vers te houden, recepten voor bevroren bananen (bananenijs is het lekkerste!), en zelfs interessante manieren om bananenschillen te gebruiken. Leuk weetje: de oliën in de bananenschil maken het een uitstekende natuurlijke moisturizer. Schillen kunnen ook worden gebruikt om oude leren schoenen een milieuvriendelijke glans te geven.

De strijd tegen voedselverspilling gaat door

We zijn erg trots op onze bananen – ze zijn een geweldig fruit! Ze zitten boordevol belangrijke mineralen zoals kalium, wat belangrijk is voor de normale werking van het zenuwstelsel en voor de gezondheid van de spieren. Ze zijn ook een bron van natuurlijke vezels en bevatten geen vet of cholesterol: zoals je kunt zien, zijn ze allebei verbazingwekkend lekker en ongelooflijk goed voor je. Dus de volgende keer dat je een tros van onze heerlijke bananen ophaalt in je plaatselijke winkel, kun je er zeker van zijn dat ze hun eigen kleine, schattige gele rol hebben gespeeld in de strijd tegen voedselverspilling en klimaatverandering.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link