Keukenprinsen En -Prinsessen

Ga voedselverspilling tegen met bananen

Keukenprinsen En -Prinsessen

maart 31st 2020 ・ 10 Leestijd in min

Duurzaamheid en het terugdringen van voedselverspilling staat momenteel hoog op de agenda. Bij Chiquita zetten we ons daar ook voor in en proberen we er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat onze heerlijke bananen niet zomaar in de afvalbak belanden. Onze pureefabriek in Costa Rica maakt er  bananenpuree van, maar ook de andere delen van de bananenplant worden gebruikt. Daarover lees je meer op onze blog.

Maar wat kan je zelf doen om verspilling tegen te gaan? Wij helpen je een handje op weg! Dus maak je niet druk als je eens je bananen vergeet op te eten. Wat kun je dan nog precies met overrijpe bananen? Nou, een heleboel! Dus gooi die overrijpe Chiquita bananen niet weg, maar maak er wat van!  Of je nu zoekt naar de perfecte gezonde snacks voor je kinderen, een gezond tussendoortje voor mee naar werk of een gezonde snack voor het sporten om je te voorzien van alle energie die je maar nodig hebt, met deze zeven razendlekkere recepten maak je gezonde snacks en voedzame maaltijden waar het water je van in de mond loopt.

Wil je trouwens meer weten over hoe Chiquita zich inzet voor meer duurzaamheid? Neem dan gerust een kijkje op onze pagina over duurzaamheid.

Onze tips om overrijpe bananen nooit meer weg te gooien

De ‘paniek is geen optie’-optie

Blijf kalm en leg allereerst je rijpe Chiquita bananen in de vriezer. Bananen die je in een recept gaat verwerken, kun je prima in de vriezer bewaren. Pel ze, snij ze in plakjes en doe ze in een vriezerzakje. Als je ze ontdooit, kun je er de lekkerste gezonde ontbijtsmoothies of zoet bananenijs met chocolade-amandelboter van maken.

Bananenbrood

Dit superlekkere recept combineert de fluweelzachte structuur van drie rijpe Chiquita bananen met een heerlijk krokantje van pecannoten en walnoten. Een vleugje gember, vanille en kaneel, de zoete noot van honing en de volle romigheid van een blikje kokosmelk maken dit recept onweerstaanbaar lekker.

Bananenpannenkoeken

Voor deze supersnelle pannenkoeken heb je niet meer nodig dan een overrijpe geprakte Chiquita banaan, twee eieren en een kwart theelepel kaneel. Een kind kan de was doen! Giet een scheutje olie in een koekenpan en schep per pannenkoek anderhalve eetlepel beslag in de pan. Serveer met knapperig gebakken bacon en ahornsiroop. Smullen!

Bananenmuffins

Met dit epische recept maak je de smeuïgste, luchtigste muffins ooit. Alles wat je nodig hebt is: drie overrijpe Chiquita bananen, een minder rijpe banaan en walnoten voor een krokantje. Pureer de rijpe bananen en snij de minder rijpe banaan in stukjes. Dit laatste zorgt voor een lekkere ‘bite’. Vergeet niet om het mengsel van gesmolten boter en suiker af te laten koelen voordat je de eieren toevoegt! Ook onze heerlijke citroenmuffins met chiazaden met Chiquita-banaan kunnen bijna niet mislukken. Ze rijzen mooi en smaken absoluut fantastisch.

Bananenkoekjes

Deze grappige, lekkere koekjes zijn niet alleen makkelijk te maken, maar geven ook nog eens gezonde draai aan je snackmoment. Je maakt ze met rijpe Chiquita bananen, gemalen amandelen, boekweitmeel, zoete kaneel en kruidige nootmuskaat. Verdeel het deeg in twee stukken en voeg cacaopoeder toe aan één helft. Rol beide helften uit, leg ze op elkaar en maak er een rol van. Snij de rol daarna in plakken van een halve centimeter dik. Zo krijg je koekjes met een licht en donker spiraalpatroon. En dan is het tijd om te genieten van een heerlijk en gezond tussendoortje.

Suikervrije bananenmousse

Voor dit recept zou je willen dat je altijd rijpe Chiquita bananen in huis had. Je hebt een rijpe avocado, amandelmelk, ahornsiroop of honing en ongezoete cacaopoeder nodig, en als topping gemalen pistachenootjes. Schep frambozen door de mousse voor een vleugje fruitige frisheid waar het water je van in de mond loopt.

Havermout met banaan

Dit recept voor vega-havermout geeft een vrolijke draai aan het bekende recept waar het hele gezin dol op is. Voeg aan de havermout een rijpe banaan toe, amandelmelk, dadels, rozijnen of cranberries, pecannoten en sesamzaad. Maak dit kommetje troost af met een vleugje kaneel en nootmuskaat. Ook dit recept is heel simpel te maken: doe alle ingrediënten in een kom en zet daarna je gerechtje in een voorverwarmde oven en bak tot de havermout goudbruin is. Zo heb je in een handomdraai een gezond ontbijt.

Veel plezier met je rijpe bananen, en je mag best een beetje trots zijn op het feit dat je je steentje bijdraagt aan het terugdringen van voedselverspilling! Deel je recepten en tips over het terugdringen van voedselverspilling op

#chiquitabanana

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link