Gezondheid En Voordelen Keukenprinsen En -Prinsessen

Hoe voeg ik Chiquita bananen toe aan mijn DASH-dieet?

Gezondheid En Voordelen Keukenprinsen En -Prinsessen

mei 4th 2021 ・ 4 Leestijd in min

Als je een hoge bloeddruk (hypertensie) hebt, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van het DASH-dieet. 'DASH' staat voor 'Dietary Approaches to Stop Hypertension'. Bij dit dieet, ontwikkeld door het National Heart, Lung and Blood Institute, word je aangemoedigd om het natriumgehalte dat je binnenkrijgt te verminderen en een reeks voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen om je bloeddruk te verlagen. Voor iedereen die dol is op een smakelijke, hoogwaardige Chiquita banaan, is het goede nieuws dat het DASH-dieet perfect kan worden gecombineerd met je favoriete fruit. Bananen zijn een van de ideale DASH-voedingsmiddelen - hieronder bekijken we waarom dit zo is en geven we je enkele geweldige ideeën voor DASH-dieetrecepten.

DASH-dieetrecepten:

Om je op weg te helpen bij je zoektocht om je natriumgehalte te verlagen en je kaliuminname te verhogen, zijn hier enkele geweldige DASH-dieetrecepten met Chiquita banaan die je zullen helpen om de reis aangenaam te maken.

Gezond volkoren bananenbrood

Volkoren bananenbrood voor het Dash-dieet van Chiquita

Volkorengranen zijn een belangrijk onderdeel van het DASH-dieet, dus dit is het perfecte recept voor bananenbrood, dat verschillende soorten volkorenmeel bevat, waaronder quinoa, amarant en zilvervliesrijst. Samen met twee kopjes banaan (tussen de twee en vier Chiquita bananen, afhankelijk van de grootte) voor een geweldige smaak en sappigheid, gebruikt het recept een traditionele bananenbroodmethode waarbij de natte en droge ingrediënten afzonderlijk worden gecombineerd en vervolgens worden gemengd.

Banaan-havermout pannenkoeken

Deze pannenkoeken voldoen aan alle ontbijtvereisten, evenals aan het DASH-dieet. Ze zijn gezond, vullend en ongelooflijk lekker. Haver dat goed is voor het hart wordt gecombineerd met gepureerde banaan, volkorenmeel, kaneel, magere melk en yoghurt voor een rijke, heerlijke pannenkoekenmix waar je keer op keer van wilt genieten. Het is ook gemakkelijk om deze mix de avond ervoor te maken, zodat je de volgende ochtend snel klaar bent.

Aardbei-banaan milkshake

Deze supergezonde milkshake vervangt sojamelk door de zuivelversie om je een geweldige smaak te geven zonder het vet voor je DASH-voedselbehoeften. Bevroren aardbeien en een banaan zijn de hoofdingrediënten, samen met een kopje vetvrije bevroren vanille-yoghurt, gemengd voor een heerlijke zomerse traktatie.

Waarom zijn Chiquita bananen zo goed voor het DASH-dieet?

Gelukkig zijn bananen zowel heerlijk als voedzaam en bevatten ze goede gehaltes aan belangrijke vitamines, mineralen en vezels, waaronder kalium. Dit maakt ze een perfecte metgezel voor het DASH-dieet. Moderne, sterk bewerkte diëten bevatten vaak veel te veel natrium, een elektrolyt (en een van de chemicaliën in zout). Als je er teveel van eet, kan je bloeddruk stijgen, voornamelijk als je al een hoge bloeddruk hebt. In feite is het DASH-dieet ontwikkeld nadat onderzoekers zich realiseerden dat veganisten en vegetariërs doorgaans een veel lagere bloeddruk hebben dan de meeste andere mensen – en natuurlijk bevatten groenten en fruit over het algemeen een laag natriumgehalte (en bananen zijn natriumvrij).

Bananen staan bekend om hun goede kaliumgehalte – dit is een andere belangrijke elektrolyt voor het lichaam, maar de meeste mensen krijgen gewoonweg niet genoeg binnen via de moderne dagelijkse voeding. Elektrolyten hebben de belangrijke taak om elektrische impulsen door het lichaam te geleiden, en te veel natrium of te weinig kalium zorgt voor een onbalans. Dit komt omdat ze samen een dynamisch duo vormen, waarbij kalium in de cellen wordt getrokken en natrium eruit wordt geduwd, als een microscopisch kleine pomp die de overdracht van signalen naar zenuwen en spieren aandrijft. Dus als ze uit balans zijn, werkt dit ingenieuze natuurlijke systeem gewoon niet goed.

Dit verklaart haarfijn waarom het DASH-dieet wel wat hulp van bananen kan gebruiken. Chiquita bananen zijn een ideaal DASH-voedsel vanwege hun kaliumgehalte, dat kan helpen om een normale bloeddruk te handhaven (evenals om de normale spierfunctie en de werking van het zenuwstelsel te behouden). Het verlagen van het natriumgehalte moet samengaan met het verhogen van het kaliumgehalte om ervoor te zorgen dat deze vitale elektrolyten weer in hun juiste balans in het lichaam komen.

American Heart Association beveelt het DASH-dieet aan:

Het zal je niet verbazen dat de American Heart Association het DASH-dieet aanbeveelt om hoge bloeddruk onder controle te krijgen. Je kunt online allerlei informatie vinden om je op weg te helpen met dit flexibele dieet, waarbij je een aantal porties van elke voedingsgroep kunt opnemen in een breed scala aan vers voedsel.

Voordat we naar recepten kijken, volgen hier enkele handige tips tijdens het boodschappen doen voor het DASH-dieet.

  1. Maak altijd een lijst van alles wat je doordeweeks gaat eten, inclusief eventuele tussendoortjes, zodat je tijdens het winkelen niet wordt afgeleid door verleidelijk ongezond voedsel.
  2. Koop vers voedsel. Het meeste natrium in het moderne dieet is afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen, evenals suiker en vet.
  3. Blijf in de gangpaden waar je fruit, groenten, magere zuivelproducten en mager vlees kunt vinden – als je niet naar de gangpaden met lekkernijen wandelt, zul je ze minder snel meenemen.
  4. Lees altijd de etiketten op verpakt voedsel – in de VS en Europa moeten alle voedselingrediënten wettelijk worden vermeld. Een laag natriumgehalte wordt weergegeven als een dagelijkse waarde van 5% of minder per portie. Soms kunnen twee producten die er bijna identiek uitzien, zeer verschillende zoutgehaltes hebben.

Het is geweldig om te weten dat wanneer je begint met het DASH-dieet, je bananen kunt opnemen als een heerlijk onderdeel van je gezonde DASH-voedselrepertoire. Dus vergeet ze niet op je nieuwe DASH-boodschappenlijst te zetten voordat je naar de winkel gaat.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link