Duurzaamheid

Chiquita bananen op de plantage: het draait allemaal om duurzaamheid

Duurzaamheid

mei 26th 2021 ・ 5 Leestijd in min

Als je een tros heerlijke Chiquita bananen van topkwaliteit in de winkel koopt, kan het moeilijk zijn je voor te stellen dat ze op bananenplanten groeien op onze tropische plantages ver weg in Zuid- en Midden-Amerika. Maar dat is precies waar hun reis begint, en de boerderijen spelen een heel belangrijke rol in ons interessante duurzaamheidsverhaal. Laten we eens kijken hoe onze heerlijke bananen hun leven beginnen en hoe we voor ze zorgen.

Zorgen voor ons land: vernieuwing

Als boeren begrijpen we dat om de beste, zoetste bananen te telen, ze de ideale groeiomstandigheden en zorg nodig hebben. Bij Chiquita vormen onze plantage het hart van ons bedrijf: ons programma Werknemers in het Middelpunt voert initiatieven uit om ervoor te zorgen dat onze werknemers de juiste opleiding en ondersteuning krijgen en gezond, veilig en gemotiveerd zijn in hun werk. Dit vormt de basis voor ons programma Vernieuwing en herstructurering van plantages, een van onze topprioriteiten, dat bedoeld is om de efficiëntie te verbeteren, de opbrengst te verhogen en onze impact op het milieu aanzienlijk te verminderen, terwijl we ook bananen van de best mogelijke kwaliteit garanderen.

Het programma gaat over het verbeteren van ons land en onze bodem, het wisselen van bananenvariëteiten, het vergroten van het aantal planten dat in een gebied wordt gekweekt en het verbeteren van de gewasbedekking. Dit is een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsvisie; optimaal gebruikmaken van ons bestaande land in plaats van nieuwe gebieden aan te planten. Op deze manier streven we ernaar om de opbrengst met 25% te verhogen. Ons doel is om tegen 2022 76% van ons land op deze manier te vernieuwen.

Landbouw voor toekomstige generaties

Omdat we constant aan de toekomst denken, plannen en optimaliseren we zorgvuldig wat we in ons land, water en landbouw stoppen, en plannen we ook voor onze toekomstige werknemers door fatsoenlijk werk voor iedereen te waarborgen; dit wordt allemaal uiteengezet in onze Farmers’ Code.

Ons vernieuwingsprogramma heeft ons een geweldige kans gegeven om een ton plastic per hectare grond te verwijderen, een overblijfsel van een systeem van vroeger dat werd gebruikt voor het verbouwen van bananen. Dit geeft ons de mogelijkheid om niet alleen onze bodem en biodiversiteit te verbeteren, maar ook om deze te analyseren en ervoor te zorgen dat het de juiste voedingsstoffen bevat om fantastische bananen te produceren.

Bananenplantage van Chiquita 2

Bodembedekkers

We willen bodemerosie beperken en ongedierte op de meest natuurlijke manier verwijderen, en een van de beste manieren om dit te doen is door bodembedekkers te planten. We hebben veel getest om erachter te komen welke plantensoorten het beste werken, en we rollen ze nu bij onze boerderijen uit. Hierdoor kunnen we de hoeveelheid herbiciden die we moeten gebruiken, verminderen. We zijn van plan om deze gewassen uit te breiden naar elke plek waar ze kunnen worden gebruikt en we streven ernaar om tegen 2021 65% van ons gebied te beslaan.

Onze watervoetafdruk verkleinen

Bij Chiquita weten we ook dat het verminderen van de hoeveelheid water die we gebruiken erg belangrijk is. Daarom hebben we onze strategie en ons waterbeheerbeleid gebaseerd op de resultaten van onafhankelijke onderzoeken van het Wereld Natuur Fonds, waardoor we onze watervoetafdruk aanzienlijk hebben kunnen verbeteren.

De hoeveelheid water die we gebruiken, verschilt sterk van land tot land; op sommige plaatsen kunnen we vertrouwen op regen, en ons landvernieuwingsprogramma heeft ons ook geholpen om ervoor te zorgen dat de maximale hoeveelheid water beschikbaar is. In sommige gebieden met droge seizoenen, en vanwege de gevolgen van klimaatverandering, hebben we echter wat irrigatie nodig. Als onderdeel van ons vernieuwingsprogramma investeren we in mini- en micro-irrigatie en gebruiken we geen verkwistende bovengrondse irrigatie.

Het gebruik van chemicaliën verminderen

We doen er alles aan om geen chemicaliën te gebruiken bij het verbouwen van onze bananen. We hebben ons gebruik op veel manieren verminderd; door intelligente vruchtwisseling, het waarborgen van de gezondheid van planten, preventieve ontbladering (waar nodig bladeren verwijderen), toezicht houden op ongedierte en het gebruik van vallen, en het integreren van precisielandbouw bij plaagbestrijding.

We gebruiken alleen chemicaliën waar ongedierte een risico vormt voor een gewas, en we gebruiken alleen goedgekeurde producten, waarbij we de richtlijnen van leveranciers nauwlettend volgen. Dit wordt nauwlettend gevolgd via onze plantagecertificering door de Rainforest Alliance en Global Gap. We gebruiken ook de best mogelijke toepassingsmethoden en schema’s, en wisselen de gebruikte chemicaliën af om opbouw van weerstand te voorkomen. We zijn erin geslaagd om ervoor te zorgen dat 92% van de producten die we gebruiken een lage toxiciteit hebben.

Strategie voor de toekomst

We werken momenteel aan onze duurzaamheidsstrategie voor de komende 20 jaar, waarin onze plantages een belangrijke rol gaan spelen. We zijn vastbesloten om onze bijdrage te leveren aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en internationale afspraken die zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs. Om dit te doen, hebben we drie belangrijke toezeggingen gedaan.

  1. Eerste toezegging: elke plantage is volledig individueel, net als een persoon; verschillende grond, ander klimaat, andere geografie, verschillende mensen. Dus wat elk bedrijf zo duurzaam mogelijk maakt, zal variëren. Het eerste dat we willen doen, is de huidige en waarschijnlijke toekomstige gebieden in kaart brengen waar we onze bananen zullen verbouwen. Dit zal ons helpen te bepalen waar we organische systemen met een lage input kunnen invoeren en ook waar niet-biologische controles de enige manier zijn om commercieel duurzame landbouw mogelijk te maken. Deze manier van in kaart brengen zal onze investering bepalen.
  2. Tweede toezegging: we gaan ook zoveel mogelijk bananen op een biologische manier verbouwen, waarbij we onze vaardigheden, zorg en aandacht besteden aan kwaliteit die is ontwikkeld door onze conventionele landbouw en deze toepassen op deze low-impact aanpak. Op deze manier willen we biologische producten zo beschikbaar en betaalbaar mogelijk maken.
  3. Derde toezegging: waar we niet kunnen overgaan op biologische landbouw, zullen we de best mogelijke landbouwpraktijken gebruiken om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren en zo de wereld te helpen het doel te bereiken om de opwarming van de aarde binnen twee graden te houden. Jaarlijks houden we hier toezicht op en rapporteren we dit.

Je kunt zien dat wanneer je een heerlijke en voedzame Chiquita banaan koopt, er veel meer schuilgaat achter het schattige gele fruit dat je ziet. Als je een tros van onze bananen koopt, werk je samen met ons aan een duurzame toekomst. Dankjewel.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link