Duurzaamheid

Achter de blauwe sticker: onze medewerkers

Duurzaamheid

maart 31st 2021 ・ 6 Leestijd in min

Mensen over de hele wereld zijn dol op onze bananen en weten dat onze iconische blauwe sticker het keurmerk is voor een fantastische smaak en de beste kwaliteit. Maar achter de Blauwe Sticker staat een heel groot team van geweldige medewerkers die ervoor zorgen dat Chiquita-bananen elke winkel in perfecte staat en op het ideale moment bereiken. Omdat ze zo belangrijk voor ons zijn, doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat onze mensen een veilige en inclusieve werkomgeving hebben op onze boerderijen. Hieronder bekijken we enkele van onze belangrijkste initiatieven om onze werknemers gezond, gelukkig en veilig te houden.

Gendergelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen

Bananenplantages zijn niet alleen afgelegen, maar worden traditioneel door mannen gedomineerd, en het is een heel fysiek werk. Dit betekent dat vrouwen kwetsbaar kunnen zijn voor geweld, discriminatie en intimidatie. Om dit te bestrijden, is Chiquita de essentiële uitdaging om vrouwenrechten en empowerment te bevorderen aangegaan.

We hebben richtlijnen, gedragscodes en tools ontwikkeld om ervoor te zorgen dat incidenten zoveel mogelijk worden voorkomen en dat dergelijke handelingen absoluut niet worden getolereerd.

Een van onze belangrijkste middelen om gendergelijkheid en empowerment van vrouwen te bereiken, is een IUF-COLSIBA-Chiquita-overeenkomst die uniek is in de bananenindustrie en die de rechten van werknemers bevordert en sinds 2013 specifiek de belangen van vrouwen beschermt.

Chiquita viert de empowerment van vrouwen

De overeenkomst beoogt met name de werkgelegenheid voor vrouwen te vergroten en vormde de basis voor een bewustmakings- en informatiecampagne om hun technische vaardigheden, rechten en gezondheid en veiligheid te verbeteren. Een evaluatiecommissie, die regelmatig bijeenkomt, houdt toezicht op de overeenkomst en zorgt voor de toepassing ervan.

Een bijlage uit 2013 bij de overeenkomst is een ‘gezamenlijke afspraak over seksuele intimidatie’, een sterke extra waarborg die is opgenomen in onze Collectieve Arbeidsovereenkomst in Panama, Costa Rica, Honduras en vanaf vorig jaar ook in Guatemala.

We zijn ook enthousiast de uitdaging aangegaan om werkgelegenheid te creëren en met vrouwen in lokale gemeenschappen samen te werken om hen aan te moedigen om te solliciteren. Een goed voorbeeld is een genderproefproject dat sinds 2014 in Panama loopt, met een lokaal vrouwencomité en Sitraibana, een lokale vakbond. Het initiatief biedt vrouwelijke rolmodellen en heeft de participatie van vrouwen in het land verhoogd van 8% naar 13%, en verbeterde eveneens omstandigheden voor vrouwen op de werkplek. Het werk omvat ook het opleiden van werknemers en het vergroten van het bewustzijn over seksuele intimidatie en vrouwenrechten.

We hebben er ook voor gezorgd dat vrouwen met vrouwen in hun eigen taal over hun rechten kunnen praten en we pakken de belangrijke uitdaging aan om de opvattingen van mannen over vrouwenrechten en seksuele intimidatie te veranderen.

We hebben ontdekt dat vrouwen in veel situaties op dezelfde manier presteren als mannen en in sommige gevallen zelfs beter. Hoewel zeer fysieke taken meestal voornamelijk door mannen worden gedomineerd, hebben we geconstateerd dat vrouwen een betere aanwezigheid hebben en nauwkeuriger zijn in de glastuinbouw. Bladsnijden, bananen schoonmaken, beheren en toedienen van meststoffen, ongediertebestrijding en de aanplant van anti-erosiebodembedekkers zijn allemaal gebieden waar we een drastische toename van het aantal vrouwelijke werknemers hebben gezien.

We zijn druk bezig geweest met het analyseren van de verschillen tussen mannen en vrouwen op gebied van verloning en kansen in onze hele organisatie, en we hebben nu een plan om dit aan te pakken. We kunnen het succes van onze initiatieven nu al zien: momenteel is 17% van ons personeelsbestand op de boerderij vrouw, samen met 21% van onze administratieve functies. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van het personeelsbestand alleen al in Panama. We zullen onze processen blijven beoordelen om erachter te komen hoe we de rol van vrouwen in het hele bedrijf het beste kunnen promoten.

Onze inspanningen werden ondersteund door een onderzoek uit 2017 naar kinderrechten door de internationale mensenrechtenbeoordelaars Article One, die naar 14 van onze boerderijen keken en de ‘ goede en open cultuur’ prezen. Ze ontdekten ook dat vrouwelijke werknemers consequent meldden dat ze eerlijk werden behandeld en niet werden lastiggevallen of gediscrimineerd en ze benadrukten onze goede bescherming van zwangere vrouwen in ons personeelsbestand.

Een einde maken aan pesten op het werk

Bij Chiquita zijn we van mening dat al onze medewerkers zich veilig moeten voelen, vrij van pesterijen en de best mogelijke werkomstandigheden moeten hebben. Het is een uitdaging die bijzonder dicht bij het hart ligt van de bedrijfseigenaren, die een agrarische achtergrond hebben. We willen ervoor zorgen dat onze medewerkers de vrijheid hebben om zich te uiten en ongepast gedrag op onze boerderijen onder de aandacht te brengen.

Een belangrijk hulpmiddel dat de empowerment van vrouwen mogelijk maakt en pesten op het werk tegengaat, is ons hulplijnsysteem. Het is ingesteld voor alle medewerkers en is 24 uur per dag, zeven dagen per week en elke dag van het jaar beschikbaar. Met behulp van de hulplijn kunnen werknemers anoniem elke klacht over discriminatie of intimidatie melden.

We maken actief reclame voor onze hulplijn, waarbij vertegenwoordigers van het bedrijf en de werknemers informatie erover van boerderij tot boerderij doorgeven. Dit zorgt ervoor dat alle werknemers de kans hebben om problemen die hen aangaan in volledige veiligheid en anonimiteit aan de orde te stellen en indien nodig snel hulp te krijgen. We hanteren ook een nultolerantiebeleid ten aanzien van vergelding tegen werknemers die discriminatie of intimidatie melden.

Chiquita gaat de uitdaging aan om vrouwen te emanciperen

Samenwerken

We hebben ontdekt dat wanneer we samenwerken met de IUF, COLSIBA en lokale vakbonden, onze inspanningen een veel grotere impact hebben, en we hebben ook geleerd dat educatie en bewustwording de sleutel zijn tot het veranderen van cultuur.

Bij Chiquita zijn we erg trots op ons werk om zowel de arbeidsomstandigheden als het leven van onze werknemers te verbeteren en we zijn er sterk van overtuigd dat gelukkige werknemers gelukkige, heerlijke bananen van topkwaliteit maken. En daarom kun je er zeker van zijn dat wanneer je winkelt in je plaatselijke winkel, de Blauwe Sticker bewijst dat je hebt gekozen voor een duurzaam, welzijnsgericht product dat toevallig ook nog ongelooflijk lekker is.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link