Keukenprinsen En -Prinsessen

Hoe zorg je ervoor dat je groene bananen sneller rijpen?

Keukenprinsen En -Prinsessen

april 27th 2021 ・ 4 Leestijd in min

We kennen het allemaal, bananenliefhebbers. Soms wil je echt heel graag een smakelijke, hoogwaardige Chiquita banaan eten als er een trosje op je aanrecht of in de winkel ligt dat er verleidelijk (en groen) uitziet. Volledig onrijpe bananen! Of je hebt een mooie tros perfect gele bananen en wat je echt nodig hebt, zijn een paar bruine bananen om mee te bakken. Dus, kun je iets doen met die groene bananen om ze eetklaar te maken? Of kun je een paar bruine bananen produceren voor heerlijk bananenbrood? Gelukkig hebben we een aantal geweldige ideeën om bananen snel te rijpen zodat ze precies in het stadium zijn dat jij nodig hebt.

SG93IHRvIG1ha2UgeW91ciBncmVlbiBiYW5hbmFzIHJpcGVuIGZhc3Rlcg==

Hoe kun je bananen sneller laten rijpen?

 1. Houd ze bij elkaar
  Als je wilt dat je groene bananen sneller rijpen dan ze van nature zouden doen, is het eerste dat je moet onthouden, ze in een tros te bewaren. Bananen die op deze manier bij elkaar worden gehouden, rijpen sneller dan wanneer ze gescheiden worden gehouden. Natuurlijk, als je wilt dat een of twee bananen langzamer rijpen, zodat je op je gemak toegang hebt tot die zoete bananenheerlijkheid, zal het scheiden ervan ervoor zorgen dat ze meer tijd nodig hebben om die prachtige zonnig gele kleur te krijgen.
 2. Bewaar ze op een warme plek
  Door je onrijpe bananen op een warme plek te zetten, zullen ze zeker sneller rijpen – op een vensterbank in de zon zou perfect zijn, of bovenop een koelkast, naar achteren, waar de warmtewisselingsradiator zich bevindt. Afhankelijk van hoe hard en groen je bananen waren toen je ze kocht, kan het een dag tot wel vier of vijf dagen duren voordat ze je ideale rijpheid hebben bereikt.
 3. Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
  Sommige soorten fruit (zoals bananen) geven ethyleengas af tijdens het rijpen, en ethyleengas helpt zetmeel om te zetten in suiker, dus dit kan ook helpen om het fruit eromheen te laten rijpen. Sterker nog, er wordt vaak gezegd dat als je een ander fruit wilt laten rijpen, het zeker helpt om een zeer rijpe banaan er dichtbij te leggen. De vuistregel is dat vlezige vruchten tijdens het rijpen ethyleengas afgeven – dus als je een vlezige vrucht hebt (zoals een tomaat) die erg rijp is, plaats hem dan bij je groene bananen in plaats van hem weg te gooien. Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Hoe je je groene bananen sneller laat rijpen

Bananen rijpen om te bakken

Oké, dus hoe kun je bananen snel rijpen om te bakken? Recepten vragen vaak om overrijpe bananen, en als je dat niveau van rijpheid wilt, kun je dit natuurlijk het beste bereiken door al die heerlijke natuurlijke suikers te laten ontwikkelen zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Maar als je nu bananenbrood wilt, zijn er enkele geweldige tips om een acceptabele bruine banaan te krijgen om mee te bakken. Deze methoden kunnen beter worden gebruikt met gele dan met groene bananen, hoewel bijna rijpe bananen ook geschikt zouden zijn.

 1. In de oven
  Hoe rijp je bananen in de oven? Denk er allereerst aan om ze in de schil te houden (anders verliest de banaan aan de binnenkant essentieel vocht). Leg de bananen op een met folie of met bakpapier beklede bakplaat in een voorverwarmde oven op 150 ⁰C gedurende 15 tot 20 minuten. Draai ze halverwege om, totdat ze helemaal zwart zijn. Als ze zijn afgekoeld, schep je het zachte vruchtvlees eruit en pureer je ze, klaar voor je recept. Bananen die op deze manier worden gebakken, moeten een textuur en smaak hebben die heel erg in de buurt komt van een banaan die natuurlijk gerijpt is.
 2. In de magnetron
  Omdat bakken in een magnetron zo snel gaat, zorgt deze methode er niet voor dat de suikers zich zo goed ontwikkelen als bij het bakken in de oven, dus het kan zijn dat je wat meer suiker aan je recept moet toevoegen. Schil je bananen voordat je ze in de magnetron doet, anders kunnen ze barsten. Leg een geschilde banaan ongeveer 30 seconden op de magnetronbestendige plaat, op de hoogste stand – als je hem eruit haalt, moet hij sissen. Je kunt de bananen het beste afzonderlijk in de magnetron leggen om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig worden verwarmd.
 3. In de koelkast
  Voorbereiden op het bakken is niet zo moeilijk als het lijkt, omdat je bananen ongelofelijk lang kunt bewaren in de koelkast. Als je wat bruine bananen hebt, doe ze dan in een luchtdichte verpakking en bewaar ze in de koelkast – opmerkelijk genoeg blijven ze tot wel acht weken houdbaar. Dit geeft je voldoende mogelijkheden om bananenbrood te plannen als je wat vrije tijd hebt. Zo heb je, zelfs als je alleen nog maar onrijpe bananen op het aanrecht hebt staan, toch een handige bron om mee te bakken.
 4. In de diepvries
  Bananen kunnen ook goed worden ingevroren, dus als je wat overrijpe bananen hebt, pel ze dan en scheid ze van hun maatjes met wat vetvrij papier in een diepvriesbestendige container en vries ze dan in. Het is ook gemakkelijk om bananen te pellen en in stukjes te snijden en ze in te vriezen als je weinig ruimte hebt – maar vergeet niet ze afzonderlijk in te vriezen, zodat je de juiste portiegrootte krijgt voor toekomstige recepten. Bevroren bananen zijn een geweldige optie om te bakken, omdat ze heerlijk zacht zijn als ze ontdooid zijn, ideaal om te pureren.

Onthoud dus dat als alles wat je in de winkel kunt vinden groene bananen zijn, ze binnen een dag of twee na aankoop in het perfecte stadium van rijpheid kunnen zijn. Je hoeft het alleen maar te weten.

 • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
 • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
 • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link