Duurzaamheid

Geen bananenverspilling

Duurzaamheid

maart 31st 2020 ・ 10 Leestijd in min

Bananen zijn het op drie na belangrijkste gewas ter wereld, na rijst, tarwe en maïs.

Ze zijn het basisvoedsel van miljoenen mensen overal ter wereld. Daarom heeft Chiquita als doel om vanaf 2020 geen fruit meer weg te gooien. Dit doel is onderdeel van ons streven naar duurzaamheid.

Bij Chiquita zijn we trots op de hoge exportstandaarden die we voor onze producten hanteren. Dit betekent echter ook dat niet alle bananen voldoen aan deze standaard. Per jaar voldoet 5% tot 20% van onze bananen niet aan de kwaliteitsstandaarden van Chiquita. Er zijn verschillende redenen waarom een banaan niet aan de standaarden voldoet, maar dit betekent niet dat ze niet bruikbaar zijn.

Waarom bananen niet aan de exportstandaard voldoen

Het komt vaak voor dat bananen niet aan de kwaliteitsstandaard voldoen omdat ze er niet goed uitzien. Bananen met kleine onregelmatigheden worden niet geëxporteerd voor verkoop in winkels. We eten ten slotte met onze ogen! Deze bananen smaken echter prima en bevatten een heleboel voedingsstoffen. Daarom worden ze gepureerd.

Chiquita bezit een pureefabriek in Costa Rica. Daar wordt jaarlijks 65.000 ton bananen uit Panama en Costa Rica verwerkt tot heerlijke en gezonde bananenpuree. En als ze niet tot bananenpuree worden verwerkt, dan wordt er bananenmeel van gemaakt. In 2016 verkocht Chiquita 16.000 ton voor de export afgekeurde bananen aan het bedrijf Inversiones y productos agroindustriales (Inprosa).

Sommige bananen zijn beurs. Wat gebeurt daarmee? Om voorspilling te voorkomen geven we ook deze bananen een plek. Deze bananen worden aan boeren gegeven die ze gebruiken als veevoer.

En hoe zit het met de rest van de plant?

Ook de niet-eetbare delen van de plant worden niet weggegooid! Die hebben een fantastisch praktisch nut. We gebruiken de bladeren, de stronk en de stengels van de bananenplant om de grond te beschermen tegen erosie en om vocht vast te houden. Daarnaast beperkt dit organische materiaal de groei van onkruid. Het is een perfecte biologische en natuurlijke meststof.

De composthopen op de plantages zijn voor vogels, herten, insecten en kikkers de perfecte plekken om voedsel te vinden.

Energie uit fruit

Chiquita-bananen zijn een geweldige energiebron, maar niet alleen voor het menselijk lichaam. De nieuwste innovatie van Chiquita, de biovergister, is hiervan het bewijs. De biovergister maakt het mogelijk energie te winnen uit weggegooid fruit. Dit was voorheen niet mogelijk. De biovergister bevindt zich in de Chiquita Tropical Ingredients-faciliteit in Costa Rica. Het fruit wordt omgezet in een duurzame energiebron voor de faciliteit en filtert het proceswater. Dit komt het bedrijf, de gemeenschappen rondom de plantages en de hele planeet ten goede.

De biovergister is ontwikkeld en gebouwd in Costa Rica en werkt uitsluitend met behulp van zwaartekracht en natuurlijke bacteriële processen. Zonder brandstof. Zonder elektriciteit. Het afvalwater dat voorheen in behandelbassins werd gepompt, loopt nu via ondergrondse pijpleidingen door de biovergister. Via een serie zeven en roestvrij stalen filters worden vaste stoffen en afvalwater gescheiden. De vaste stoffen worden opgeslagen en uiteindelijk door de lokale boeren als biologische meststof gebruikt. Het gefilterde afvalwater loopt naar de zes onderling verbonden kamers van de biovergister. Daar zetten anaërobe micro-organismen de biomassa om in biogas. Dit biogas, dat bestaat uit methaan en kooldioxide, wordt verzameld en opgeslagen in grote rubberen zakken.

De geweldige prestaties van de biovergister

  • Het systeem produceert 500-600 kubieke meter biogas per dag. Dit is voldoende om de kantinekeuken en de kantoren van energie te voorzien. Voorheen werd daar LPG en elektriciteit voor gebruikt, maar dit is nu niet meer nodig.
  • Doordat er minder organisch materiaal in de bassins terechtkomt, wordt verzekerd dat het afvalwater dat de installatie verlaat voldoet aan de door de autoriteiten van Costa Rica vastgestelde normen.
  • Nare geuren die veel voorkomen rondom behandelbassins worden aanzienlijk verminderd omdat de biovergister een gesloten systeem is en geuren dus niet in de lucht terechtkomen.
  • De residuen van de biovergister zijn rijk aan plantenvoedingsstoffen. Chiquita leidt de lokale boeren op om deze residuen te gebruiken als mest voor hun gewassen.

Wat je thuis kunt doen

Bij Chiquita doen we ons best om te voorkomen dat onze bananen verspild worden, maar dit is niet het eind van het verhaal. We vragen onze consumenten om ook dit doel na te streven. Er zijn een heleboel heerlijke gerechten waar je rijpe bananen voor kunt gebruiken. Maak eens een smoothie of bananenbrood met rijpe Chiquita-bananen. Je kunt bananen bewaren door ze in plakken te snijden en in te vriezen. Met deze ingevroren bananen maak je de lekkerste bananenijsjes.

Wij hebben de consumenten, medewerkers en inwoners van de landen waar wij onze plantages hebben gevraagd een steentje bij te dragen aan deze duurzaamheidsdoelen. Lever ook een bijdrage: verspil geen fruit!

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link
Powered by Social Snap