Duurzaamheid

Chiquita viert de empowerment van vrouwen

Duurzaamheid

april 1st 2020 ・ 10 Leestijd in min

Op 8 mei, Internationale vrouwendag, geeft de iconische en wereldwijd bekende bananenproducent Chiquita openlijk stem aan haar streven naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Niet alleen op de bananenplantages in Latijns-Amerika, maar overal ter wereld.

Op de plantages wordt vooral door mannen zwaar fysiek werk uitgevoerd op afgelegen locaties. In omgevingen als deze zijn vrouwen extra kwetsbaar voor geweld, discriminatie en intimidatie. Chiquita ziet hoe belangrijk het is om de rechten van vrouwen te verdedigen en heeft richtlijnen en gedragscodes opgesteld, hulpmiddelen ontwikkeld om incidenten uit te bannen en duidelijk te maken dat dit soort gedrag niet wordt getolereerd.

Chiquita viert de empowerment van vrouwen

De IUF-Colsiba-Chiquita-overeenkomst van 2001 inzake de rechten van medewerkers in het algemeen, en de rechten van vrouwen en hun werkgelegenheidspotentieel in het bijzonder, werd in 2013 aangescherpt. De bijlage van deze overeenkomst is een effectieve, extra beschermende maatregel die een aanvulling is op de collectieve arbeidsovereenkomst van Chiquita in Panama, Costa Rica, Honduras, en nu ook in Guatemala, waar deze momenteel wordt geïmplementeerd.

Deze overeenkomst vormt ook het fundament van een informatie- en bewustwordingscampagne die als doel heeft de technische vaardigheden, rechten, gezondheid en veiligheid van vrouwen te verbeteren. Een speciaal comité toetst regelmatig of de overeenkomst naar behoren wordt uitgevoerd. Kies je voor Chiquita bananen, dan kies je naast duurzaamheid dus ook voor een betere positie van vrouwen in de maatschappij.

Chiquita maakt zich niet alleen sterk voor vrouwen op plantages in tropische gebieden. Het bedrijf dat de wereldberoemde Miss Chiquita als beeldmerk heeft, is ook actief betrokken bij de strijd tegen borstkanker, de op één na meest voorkomende kankersoort bij vrouwen overal in de wereld. In 25% van de gevallen waarin kanker wordt geconstateerd bij vrouwen, gaat het om borstkanker.

Met de Pink Sticker-campagne steunt Chiquita de borstkankermaand, een campagne die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door borstkankerfondsen. Om de ziekte wereldwijd onder de aandacht te brengen, vervangen we de iconische blauwe sticker in de maand oktober door een roze sticker. Daarbij werkt Chiquita elk jaar samen met verscheidene organisaties zoals Pink Ribbon, American Cancer Society, Girls vs Cancer en meer aan het werven van fondsen voor onderzoek en voor steun aan patiënten, vrouwen die van de ziekte genezen zijn en verzorgers.

Chiquita blijft zich inzetten voor gendergelijkheid

Hoewel Chiquita erkent dat vrouwen binnen alle lagen van het bedrijf ondervertegenwoordigd zijn, wordt hard gewerkt aan grotere participatie van vrouwen, met als duidelijk voorbeeld deze 4 vrouwelijke medewerkers van Chiquita: Mayra, Faustina, Elizabeth en Nives.

Mayra Noelia Pereira heeft vier kinderen en was de eerste vrouwelijke kraanmachinist in de haventerminal van Puerto Barrios. Zij inspireerde andere vrouwen om havenarbeider te worden.

Faustina Madrid is afgestudeerd in de landbouwkunde en werkt nu als plantagebeheerder bij Chiquita en leert veel in deze functie.

Nives de Luca werkt sinds 2003 bij Chiquita en heeft daar verschillende belangrijke functies vervuld. Ze is momenteel werkzaam als havenmanager in Oxnard, Californië, een belangrijk punt van waaruit de westkust van de VS wordt bevoorraad.

Elizabeth Vargas Hidalgo kwam aan boord bij Chiquita als plantagemedewerkster en is nu supervisor bij het verpakkingsbedrijf, waar ze haar plantage uitstekende resultaten laat behalen.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link