Duurzaamheid

Met Chiquita-bananen wordt de voedselverspilling aangepakt

Duurzaamheid

maart 31st 2020 ・ 10 Leestijd in min

Chiquita draagt bij aan de oplossing voor een van ’s werelds grootste actuele problemen: voedselverspilling. Dit doet het bedrijf door handige tips te geven zodat geen enkele heerlijke Chiquita-banaan in de prullenbak terechtkomt.

Waarom is voedselverspilling een mondiale epidemie geworden? Tonnen ongebruikt fruit, groente en andere etenswaren eindigen in het afval en uiteindelijk op de vuilnisbelt. Hier begint het te rotten waardoor het in een belangrijke bron van methaan verandert, een krachtig broeikasgas. Statistieken laten zien dat de helft van al het geproduceerde voedsel nooit wordt opgegeten. Dit staat voor een totaalbedrag van $1 biljoen aan voedselverspilling. Dan zijn er nog de extra kosten van meer dan $172 miljard aan waterverspilling ten gevolge van afvoerprocessen.

Chiquita strijdt al jaren tegen voedselverspilling met Feeding America, de grootste organisatie in het land in de strijd tegen honger. In deze samenwerking is alleen al in 2019 4,2 miljoen pond aan Chiquita-bananen gered en gedoneerd aan mensen  die behoefte hadden aan een voedzame snack.

Maar hoe kun je overrijpe bananen gebruiken? Heel eenvoudig! Je kunt ze in heel veel verschillende hartige of zoete recepten gebruiken en je kunt ze zelfs invriezen om later smoothies mee te maken. Ook bananenschillen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: wrijf ze over je gezicht om vocht in te brengen en rimpels te verminderen of gebruik ze om de bladeren van kamerplanten of schoenen te poetsen. Ze kunnen zelfs gebruikt worden om je tanden witter te maken of hoofdpijn te verzachten! Bananenschillen hebben antimicrobiële eigenschappen en als compost zijn ze  prima organische mest voor planten.

Chiquita-bananen zijn fantastisch fruit, dat grote hoeveelheden belangrijke mineralen bevat, zoals mangaan, dat goed voor de huid is, en kalium, dat belangrijk voor een gezond hart is. Daarnaast zijn ze ook nog eens een goede bron van oplosbare vezels en bevatten ze geen vet of cholesterol. Daarom mag een rijpe banaan nooit worden weggegooid. Hieronder staat een aantal heerlijke recepten met Chiquita-bananen. Probeer ze allemaal uit:

Koekjes van bananenbrood met overgebleven Chiquita-banaan
Deze koekjes zijn een grappige variant op je favoriete bananenbrood: gebruik Chiquita-bananen, amandelboter, walnoten, lijnzaad, kaneel en honing en je hebt de perfecte gezonde snack voor een kind in de groei (of volwassene).

Mugcake met Chiquita-banaan en muffin
Heb je overrijpe bananen, 15 minuten de tijd en een magnetron? Bekijk deze geweldige mug cake met Chiquita-banaan!

Bananenmilkshake en ijs
Een bananenmilkshake met pindakaas en chocoladestukjes is nog een prima manier om een wat rijpere banaan te gebruiken. Je kunt er ook nog cacaopoeder aan toevoegen voor een nog lekkerdere chocoladeachtige smaak. Overgebleven bananen kun je ook invriezen, doe ze dan in een foodprocessor met extra smaakmakers (zoals vanille, gehakte amandelen of hazelnoten) voor een zalig en gezond softijsje.

Cupcakes met banaan en marshmallow
Voeg een geprakte rijpe banaan aan je gebruikelijke cupcakerecept toe (misschien heb je iets minder karnemelk nodig dan normaal – houd wel de consistentie in de gaten). Doe voordat je ze in de oven plaatst een marshmallow in het midden van elke cupcake voor een heerlijke gesmolten traktatie.

Chiquita wil dat voedselverspilling tot het verleden gaat behoren. Gezonde en heerlijke Chiquita-bananen zijn zo veelzijdig dat zelfs het rijpste fruit nog altijd echt een smakelijke traktatie kan zijn. Vergeet niet dat elke Chiquita-banaan van kop tot staart gezond, heerlijk en bruikbaar is!

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link