Gezondheid En Voordelen

De voordelen van bananen zitten ook in de schil!

Gezondheid En Voordelen

november 22nd 2020 ・ 7 Leestijd in min

Bananen zijn meer dan alleen een gezond tussendoortje. De schil van een banaan heeft ook geweldige eigenschappen...

Tegenwoordig wil iedereen afval verminderen, hergebruiken en recyclen. En bij Chiquita zijn we geen uitzondering. Als onderdeel van onze beroemde Blauwe Sticker-campagne en onze toewijding aan duurzaamheid, zorgen we er speciaal voor dat geen van onze bananen verloren gaat. Als ze niet perfect genoeg zijn om in de schappen van je plaatselijke supermarkt te staan, sturen we ze weg om andere soorten bananenheerlijkheid te worden, zoals bananenpuree of bananenmeel.

Als onderdeel van onze duurzame landbouwpraktijken gebruiken we de bladeren, stammen en stengels ook om een prachtige organische mulch te maken die boeren kunnen gebruiken om de grond te bemesten en te beschermen tegen bodemerosie. Bij onze Tropical Ingredients Facility in Costa Rica hebben we zelfs een ‘biovergister’ geïnstalleerd die weggegooid fruitmateriaal gebruikt om energie op te wekken… Best cool, toch?

Hoe zit het nu met jullie thuis? We weten allemaal wat we moeten doen met die bruine bananen die vergeten zijn op de bodem van de fruitschaal… bananenbrood natuurlijk! Nu zijn we hier om je te laten weten welke geweldige dingen je kunt doen met je bananenschil. Ja – de schil! Ben je er klaar voor? Bekijk deze leuke (en gekke) ideeën!

Bananenschilthee

Ja, het bestaat! En het is ook nog eens heel lekker. Om bananenschilthee te maken, doe je de bananenschil in een pan met water en laat je hem tien minuten zachtjes koken. Gebruik een tang om de schil te verwijderen en voeg naar smaak wat honing of suiker toe. Het is niet alleen heerlijk, maar ook super rustgevend op een koude winterdag.

Bananenschilthee

Bananenschil-smoothie

We weten allemaal dat Chiquita bananen heerlijke, gezonde smoothies maken, maar wist je dat je ook de schil kunt toevoegen? Een blender van goede kwaliteit rekent wel af met die bananenschil – dus voeg hem gewoon toe met het andere fruit en de ingrediënten (we hebben hier een aantal geweldige  recepten voor bananensmoothies).Roer het allemaal met wat ijs tot een glad en romig geheel – en genieten maar!

Vleesbevochtiger

Hé, eerst proberen en dan pas oordelen! Deze vleesbevochtigingsmethode werkt echt. Om ervoor te zorgen dat je vlees zacht en mals blijft in de oven, doe je er tijdens het koken wat bananenschillen onder als je die sunday roast bereidt. De schillen zijn gevuld met vocht, dus ze voegen stoom toe aan de lucht in je oven om te voorkomen dat je braadstuk uitdroogt.

Schilconserven

Ja, bananenschillen kunnen worden gepekeld of gekonfijt – wat je maar wilt!

Om bananenschillen te pekelen, snijd je ze in stukjes van 2,5 cm. Meng twee kopjes witte azijn, ⅔ kopje kristalsuiker, een eetlepel mosterdzaadjes en twee theelepels selderijzaadjes en kook 3-5 minuten. Doe alles vervolgens in een gesteriliseerde pot en zet het in de koelkast als het afgekoeld is. Je hebt heerlijk kruidige stukjes banaan om dagenlang van te snacken!

Voor gekonfijte bananenschillen: roer ½ kopje suiker met ½ kopje water in een pan en breng aan de kook. Voeg vervolgens twee in plakjes gesneden bananenschillen toe (plakjes van 2,5 cm tegen de draad in) en laat ongeveer tien minuten sudderen. Zodra je ziet dat de suiker begint te karamelliseren, leg je de schillen over op een bakplaat en laat je deze afkoelen. Zodra ze zijn uitgehard, knip je ze in reepjes en is het tijd om te genieten!

Bananenschilazijn

Ja, azijn met bananensmaak – wie had dat gedacht? Om deze azijn te maken, voeg je gewoon gelijke delen suiker en azijn toe aan een pot met de bananenschillen en laat je het een tot twee weken fermenteren voordat je de schillen eruit haalt. Bedek de bovenkant van de pot met wat kaasdoek (niet met het deksel van de pot, want dan kan de pot ontploffen!) en zet de pot ergens schoon en veilig neer terwijl hij fermenteert.

Rimpels gladstrijken

Komt er geen einde aan de kracht van de eenvoudige bananenschil?! De antioxidanten en vitamine C in bananen kunnen fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen. Wrijf gewoon de bananenschil over je gezicht en laat het 30 minuten intrekken voordat je het afspoelt en reinigt. Herhaal dit drie keer per week als onderdeel van je normale huidverzorgingsroutine. Toe maar, probeer het eens uit!

Compost

Voor iedereen met groene vingers zal het leuk zijn om te horen dat bananenschillen uitstekende compost zijn. Ze zijn een geweldige manier om organisch materiaal en belangrijke voedingsstoffen aan de mix toe te voegen – voornamelijk calcium, magnesium, zwavel, fosfaten, kalium en natrium – die allemaal belangrijk zijn bij het ondersteunen van de gezonde groei van je tuin.

Hoewel bananenschillen het fruit binnenin goed beschermen, breken ze in feite heel snel af in compost. Als je de schillen in kleinere stukjes snijdt, zullen ze nog sneller uiteenvallen.

Chiquita compost

Leuk weetje: zijn bananenschillen echt glad?

Ja! Je zult het geweldig vinden om erachter te komen dat ze dit echt zijn! Bananen hebben een overvloed aan polysaccharidemoleculen in hun schil – een chemische stof die ook aanwezig is in de membranen waar onze botten samenkomen – en dat klinkt inderdaad glad!

Zie…van de voordelen van bananen ga je echt uit je bananendak! Met schil en al…

Dus nu weet je het. Er zijn tientallen toepassingen voor bananenschillen, van composteren tot schoonheidsroutines tot het maken van thee. Dus als je je steentje wilt bijdragen aan het milieu, houd dan vast aan die schillen, want nu weten we dat de voordelen van bananen veel verder reiken dan het zoete fruit binnenin. En de volgende keer dat je in de winkel bent, stop je kar dan vol met Chiquita bananen! Ze zijn niet alleen onze favoriete gezonde tussendoortje, maar kunnen ook deel uitmaken van je schoonheidsregime!

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link