Gezondheid En Voordelen

Bananenvoeding: Zijn bananen goed voor je?

Gezondheid En Voordelen

november 29th 2020 ・ 10 Leestijd in min

Je kiest voor ze als gezonde snack, je gebruikt ze in je gezonde ontbijtsmoothie of gebruikt ze als gezonde lunch en makkelijke maaltijd, maar hoe goed zijn bananen eigenlijk voor je? Reken maar dat ze goed voor je zijn! We weten allemaal dat ze tjokvol zitten met gezonde dingen! Wat allemaal? Allereerst hebben bananen heel veel vezels en dat is goed voor je spijsvertering. Ze bevatten goede natuurlijke suikers die jou en je gezin genoeg energie voor een hele dag geven. Als dat nog niet voldoende redenen zijn om je te overtuigen deze heerlijke gezonde snacks in te slaan, hebben we nog meer redenen voor je. Bananen bevatten vitamine B6 en C, en mineralen, kalium en magnesium. Daarnaast zijn bananen ook nog eens hartstikke praktisch! Ze hebben hun eigen verpakking en je neemt ze gemakkelijk overal mee naartoe, naar school, naar je werk, met je mee op reis of gewoon tijdens een dagje uit. Bananen zijn echt een van de beste superfoods en gezondste fruit. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor je gezondheid? Waar zijn ze nu echt allemaal goed voor? Wat leuk dat je dat vraagt! Laten we dit eens wat verder in detail bekijken …

Bananen bevatten veel vezels

Bananen bevatten veel vezels, en dat is essentieel voor een gezonde darm. Terwijl vezels in je maag zitten, geven ze je langer een verzadigd gevoel en dat betekent dat je de hele dag minder snel snackt of te veel eet. Daardoor is de banaan ideaal voor in een dieet. Over het algemeen geldt dat hoe meer vezels er in je voedsel zitten, hoe meer je een verzadigd gevoel hebt. Vezels reizen ook relatief intact door je lichaam, wat helpt om de zachtheid en het volume van de ontlasting te vergroten, zodat het makkelijker door je darmen gaat en je minder snel last hebt van obstipatie – wat natuurlijk positief is! Vezels zijn ook geweldig in het verlagen van het ‘slechte’ cholesterol, bloeddruk en ontstekingen.

Bananen zitten boordevol vitaminen

Een van de redenen waarom bananen bekend staan als een van ’s werelds gezondste fruitsoorten, is omdat ze boordevol vitamines zitten. Vitaminen zijn essentieel voor het gezond functioneren van het menselijk lichaam en bananen bevatten grote hoeveelheden vitamine B6.

Banana Nutrition: Are bananas good for you

Vitamine B6 is een van die handige vitamines die veel voordelen heeft voor het lichaam. Studies hebben aangetoond dat het belangrijk is om de geheugenfunctie te behouden en te helpen bij neurotransmissie in de hersenen. Vitamine B6 helpt ook je spijsverteringsenzymen goed te laten werken, zorgt ervoor dat je huid er gezond en stralend uitziet en helpt je lichaam gezonde rode bloedcellen aan te maken.

Andere belangrijke voordelen van vitamine B6 in bananenvoeding zijn:

Banana Nutrition: Are bananas good for you

Bananen bevatten suikers

Bananen zijn rijk aan zowel resistent zetmeel (goede natuurlijke suikers) als aan pectine, een vorm van oplosbare vezels. Dit ‘dynamische duo’ van vezels matigt de bloedsuikerspiegel en geeft je een langdurige energieboost. Je hebt minder kans om die gevreesde pieken in je bloedsuikerspiegel te krijgen (zoals je hebt wanneer je met suiker verwerkte tussendoortjes eet) wanneer je bananen eet, daarom zijn bananen een favoriet tussendoortje voor sporters, een geweldige snack voor het sporten als na het sporten.

Bananen zijn vetvrij

Bananen zijn vrijwel vetvrij en zijn fantastische caloriearme snacks die je een verzadigd gevoel geven. Er zitten ongeveer 100 calorieën in een Chiquita banaan van gemiddelde grootte, waardoor een banaan goed past in een caloriearm dieet en een fijn gezonde snack is voor zowel kinderen als volwassenen. Ze zijn echt een van de gezondste fruitsoorten en ze zijn ontzettend handig en makkelijk om te eten.

Bananen zijn een kaliumrijke fruitsoort

Bananen zijn een van ’s werelds beste kaliumrijke vruchten en bevatten een aanzienlijke hoeveelheid kalium, wat essentieel is voor het ondersteunen van de gezonde werking van het hart, de hersenen en het zenuwstelsel. Een Chiquita banaan van gemiddelde grootte bevat maar liefst 450 mg kalium – je hoeft maar 6 bananen te eten om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. De voordelen van kalium zijn lang en gevarieerd:

Banana Nutrition: Are bananas good for you
  • Kalium is een elektrolyt die ervoor zorgt dat onze cellen goed kunnen functioneren. Het houdt de hartslag stabiel, zorgt voor de afgifte van insuline in de alvleesklier om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en houdt de bloeddruk onder controle.
  • Kalium is een belangrijk onderdeel van het berichtensysteem van het lichaam: het zenuwstelsel. Natrium dat in cellen komt en kalium dat uit de cellen komt, genereren ‘zenuwimpulsen’ (de kleine berichtenpakketjes die constant door je lichaam en hersenen stromen). Dus om ervoor te zorgen dat die “berichten” in beweging komen, heeft ons lichaam kalium nodig.
  • Studies suggereren dat kaliumrijk fruit belangrijk is voor de gezondheid van het hart en dat het consumeren van meer kalium een positief effect kan hebben op het verlagen van de bloeddruk en het risico op een beroerte. Artsen geloven dat kalium helpt door verharding van de slagaders te voorkomen.
  • Kalium kan het risico op nierstenen helpen verminderen door zich te hechten aan calcium in de urine, wat de vorming van minerale kristallen die tot nierstenen kunnen leiden, voorkomt.
  • Het is gerapporteerd dat kalium kan helpen de botmineraaldichtheid te verhogen, wat sterkere, gezondere botten betekent.
  • Kalium is essentieel voor mensen met diabetes type 2, omdat kalium nodig is om de alvleesklier te helpen insuline te produceren, wat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel van het lichaam. Onderzoek naar de vraag of een verhoogde inname van kalium mensen met een verhoogd risico op diabetes kan helpen, bevindt zich nog in een vroege stadium maar is gaande.
  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link