De Geschiedenis van Chiquita
De Geschiedenis van Chiquita

De Geschiedenis van Chiquita

Hoe het begon
Great White Fleet
Miss Chiquita
Duurzaamheid
Hoe het begon

Hoe het begon

In 1899, ruim een eeuw geleden, was het verschepen van verse bananen en voorkomen dat ze onderweg zouden rijpen een enorme uitdaging. De eerste bananenboten waren afhankelijk van een gunstige wind. Meer dan een schietgebedje zeggen en hopen dat de bananen niet rijp zouden zijn voordat ze in de haven aankwamen, kon de bemanning niet doen. Toen kapitein Lorenzo Dow Baker met zijn schoener Telegraph in 1870 van Jamaica naar Jersey City zeilde, met aan boord 160 trossen bananen, borg hij ze aan dek op en wachtte hij op een gunstige wind.

Hij heeft geluk en meert 11 dagen later af in New Jersey. Daar verkoopt hij zijn bananen met een winst van $2,00 per tros. Zo kwam de organisatie die we nu kennen als Chiquita Brands International van de grond.

In 1899 werd de United Fruit Company opgericht. De Boston Fruit Company van kapitein Baker en Andrew Preston ging een fusie aan met een spoorwegonderneming die begonnen was met het planten van bananenplanten op de stukken grond die langs het spoor lagen. Op 30 maart 1899 ging Minor C. Keith en zijn spoorwegmaatschappijen en fusie aan met de Boston Fruit Company. De United Fruit Company was geboren.

United Fruit Company bood een jaar later, in 1900, haar eerste jaarverslag aan de aandeelhouders aan en werd in 1903aan de New York Stock Exchange genoteerd.

Great White Fleet

Great White Fleet

De naam Great White Fleet werd voor het eerst gebruikt in 1907, het jaar waarin president Teddy Roosevelt een vloot oorlogsschepen de wereld over stuurde. Deze schepen waren wit in plaats van het gebruikelijke grijs van nu, en waren bekend onder de naam Great White Fleet. Kapitein Baker schilderde op dat moment zijn schepen wit om het zonlicht te reflecteren en de bananen beter op temperatuur te kunnen houden.

De vloot grote, snelle witgeschilderde koelschepen bleef groeien en werd al snel aangeduid als Great White Fleet. In 1930 bestond de vloot van de organisatie uit 95 schepen.

Miss Chiquita

Miss Chiquita

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de organisatie de naam Chiquita, het personage Miss Chiquita en de jingle. Miss Chiquita werd in 1944 geïntroduceerd als het logo en de mascotte van de bananenproducent en werd getekend door tekenaar Dik Browne.

In de beginjaren trad Miss Chiquita op in radioprogramma's en kreeg daarnaast veel gastrollen in films en reclamespots. Ze trad zelfs op met het symfonieorkest Boston Pops. De banaan, Miss Chiquita, veranderde in 1987 in een vouw met een hoed met fruit erop.

1963, op het logo neemt het figuurtje - boven de merknaam op een blauw zegeltje - steeds meer de vorm van een vrouw aan. De producten van versproducten zette het grootste branding-programma ooit op poten, samen met een recordbrekende reclamecampagne waarin de legendarische Blauwe Sticker werd aangebracht op bananen,

De organisatie was een sponsor van de XIII Olympische Winterspelen die in 1980 in Lake Placid werden gehouden. Het merk gaf in beperkte oplage een serie van 16 verzamelstickers uit met daarop de afbeelding van de wasbeer: de mascotte van de Spelen.

De Amerikaanse schaatskampioen Eric Heiden won op alle vijf de afstanden - van de 500 meter tot de 10 kilometer - en vestigde op alle afstanden een Olympisch record. Hij is de eerste persoon in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen die vijf gouden medailles won in individuele wedstrijden op dezelfde Spelen.

duurzaamheid

Duurzaamheid

In 1990 veranderde de naam van de organisatie officieel in Chiquita Brands International, Inc. om te kunnen profiteren van de wereldwijde naamsbekendheid. In de jaren 90 van de vorige eeuw begon Chiquita met verduurzaming door samen te werken met NGO's zoals Rainforest Alliance. De organisatie wil bewerkstelligen dat alle eigen bananenplantages in Latijns-Amerika in 2000 gecertificeerd zijn.
 

In hetzelfde jaar nam Chiquita de norm Social Accountability 8000 voor arbeidsrechten aan als de fundamentele arbeidsnorm voor haar operationele activiteiten.

Chiquita Brands International werd in 2015 overgenomen door agribusiness Grupo Cutrale en J. Safra Group. De merkpositionering 'playful by nature’ en de campagne Just Smile worden wereldwijd gelanceerd.

Historische tijdlijn
1870

Kapitein Lorenzo Dow Baker kocht in Jamaica 160 trossen bananen en bracht ze in 11 dagen per boot naar Jersey City. Daar verkocht hij ze met winst.

1871

Minor C. Keith reisde naar Costa Rica en sloot een contract af voor het bouwen van een nationale spoorweg. De verkoop van bananen bleek meer winstgevend te zijn dan het vervoer van mensen en daarom plantte hij bananenbomen langs het spoor.

 

1885

Kapitein Baker ging een partnerschap aan met Andrew Preston en investeerders. Het bedrijf kreeg de naam Boston Fruit Company.

1899

Op 30 maart 1899 fuseerde Keith en zijn spoorwegmaatschappijen met de Boston Fruit Company. De United Fruit Company was geboren.

1899

De Fruit Dispatch Company werd opgericht voor de distributie van bananen overal in de Verenigde Staten. Het bedrijf sloeg in de loop der jaren een heel nieuwe weg in door te starten met de binnenlandse distributie van verse, bederfelijke producten.

1899

Schepen werden wit geschilderd om het zonlicht te reflecteren en de temperatuur voorde bananen zo optimaal mogelijk te houden. De schepen kregen de naam Great White Fleet.

1903

United Fruit Company bracht een revolutie teweeg in het vervoer over zee van bederfelijke voedingswaren: het bedrijf zette schepen met koelcellen in de vaart. United Fruit genoteerd aan de New York Stock Exchange.

1904

United Fruit perfectioneerde een compleet draadloos communicatiesysteem tussen de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Het was het eerste bedrijf dat deze nieuwe technologie naar de tropen bracht, zodat schepen op zee essentiële informatie konden doorgeven aan bedrijfslocaties in Latijns-Amerika.

1910

Het bedrijf deed als eerste onderzoek naar bananen in Latijns-Amerika voor de ontwikkeling van nieuwe ziekteresistente rassen.

1930

De vloot van het bedrijf werd uitgebreid tot 95 schepen.

1941

De Tweede Wereldoorlog bracht de bananenindustrie nagenoeg tot stilstand. De schepen van het bedrijf werden voor oorlogsdoeleinden gevorderd door de Britse en de Amerikaanse overheden.

1944

Het bedrijf introduceerde de naam Chiquita, het personage Miss Chiquita en een jingle.

1947

Chiquita werd geregistreerd als handelsmerk in de Verenigde Staten.

1961

De organisatie stapte over op het verschepen van voorgesneden trossen bananen in kartonnen dozen, om ze te beschermen tegen beurse plekken.

1963

De producent van versproducten zette het grootste branding-programma ooit op poten, samen met een recordbrekende reclamecampagne: de legendarische Blauwe Sticker werd aangebracht op bananen: "De sticker vanbuiten betekent hoogwaardige kwaliteit vanbinnen."

1966

Het merk Chiquita werd naar Europa gebracht.

1967

Het Chiquita etiket werd naar Europa gebracht.

1969

Octrooi werd verleend aan het bedrijf voor verpakking onder gewijzigde atmosfeer om een lage zuurstofatmosfeer te creëren in elke bananendoos en zo het rijpingsprocestijdens het vervoer te vertragen.

1970

Het bedrijf fuseerde met AMK Corporation, dat John Morell, een vleesbedrijf, leidde. De naam veranderde in United Brands Company.

1973

Het bedrijf introduceerde de eerste gekoelde containerschepen voor het vervoer van bananen tussen Latijns-Amerika en Texas.

1980

Chiquita was de officiële sponsor van de Olympische Winterspelen in Lake Placid, New York. Daarnaast was het de leverancier van bananen tijdens dit sportevenement.

1984

Chiquita ontving het eerste van vier nieuwe koelschepen voor handelsroutes tussen Panama en Europa.

1990

De naam van de organisatie werd officieel veranderd in Chiquita Brands International, Inc. om te kunnen profiteren van de wereldwijde naamsbekendheid. Chiquita ontving het eerste schip van de 16 koelschepen - een vloot die is voorzien van de modernste snufjes - en investeert in de uitbreiding van bananenplantages in de Atlantische zone van Costa Rica.

1991

Chiquita bouwt een state-of-the-art bananenverwerkingsfabriek in Costa Rica. Chiquita is de eerste bananenproducent die met de milieuorganisaties van de Rainforest Alliance samenwerkt aan het Better Banana Project.

1992

De koelschepen van Chiquita werden uitgerust met een gecontroleerde atmosfeer om het rijpingsproces nog verder te vertragen en de kwaliteit van het verscheepte fruit nog verder te verbeteren.

1994

De eerste Chiquita plantages werden gecertificeerd door het Better Banana Project van de Rainforest Alliance.

1997

Chiquita bananen werden gecertificeerd door de American Heart Association.

1998

Chiquita voltooide de uitbreiding van de grootste bananenverwerkingsfabriek ter wereld in Costa Rica.

2000

Chiquita nam de Kernwaarden aan en voegde de arbeidsnorm SA8000 van Social Accountability International toe aan de Gedragscode. Rainforest Alliance certificeerde 100 procent van de plantages van Chiquita in Latijns-Amerika conform de strenge milieu- en sociale normen van het Better Banana Project.

2001

Chiquita & IUF, COLSIBA ondertekenen een historische overeenkomst inzake arbeidsrechten voor arbeiders in de bananenindustrie. Wal-Mart roept Chiquita uit tot Environmental Supplier of the Year.

2002

Chiquita werd lid van het Ethical Trading Initiative (initiatief inzake Ethische handel). De organisatie krijgt in The Progressive Investor het predicaat een van de 20 "groene aandelen”.

2003

Social Accountability International. rijkte aan Chiquita de “Corporate Conscience Award” uit

2004

100 procent van de Chiquita plantages in Latijns-Amerika is gecertificeerd volgens de SA8000 arbeidsnorm. De Organization of American States reikte aan Chiquita de "Corporate Citizen of the Americas Award" uit voor het woningbezitproject in Nuevo San Juan in Honduras.

2010

Chiquita introduceert baanbrekende innovatie op het vlak van voedselveiligheid: Fresh Rinse.

2011

Chiquita wordt National Strategic Partner voor het USDA MyPlate programma.

2016

Duitse retailer REWE Customer Award als een van de meest duurzame producten

2017

Het grootste zonne-volgsysteem op het dak van een Chiquita-vestiging in de VS is nu voltooid

2017

een van de 15 meest geliefde merken van ouders in Amerika, Brand Love Study – Smarty Pants