Nieuws

11 voordelen van bananen die je nog niet wist

Nieuws

november 30th 2020 ・ 5 Leestijd in min

We hebben het al eerder gezegd en we zeggen het nog een keer: van de voordelen van bananen ga je uit je bananendak!

Ze zijn niet alleen een van ’s werelds gezondste fruitsoorten, ze zijn ook een geweldig makkelijk tussendoortje en superhandig met hun eigen draagtasje, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen, als gezonde snack voor naar werk of gezonde schoolsnack. Of je nu kiest voor bananen als supersnel, gezond ontbijt of dat je kiest voor bananenbrood als gezonde snack, ze zitten boordevol vezels en essentiële vitamines en mineralen en leveren je enorm veel energie, zodat jij de dag met gemak aankan. En je zware work-outsessies natuurlijk ook. Je kunt bananen, die horen bij het beste superfood, echt niet verslaan als het om gezonde tussendoortjes gaat.

Maar wist je trouwens ook dat je bananen in hartige lunchgerechten kan verwerken? Voor meer inspiratie om geweldige hartige en voedzame maaltijden klaar te maken met bananen kijk je gerust eens hier.

Er zijn ruim 1000 soorten bananen

Wie had dat gedacht? Hoewel iedereen de vertrouwde Cavendish-bananen herkent, zijn er eigenlijk heel veel verschillende soorten – meer dan 1.000 zelfs! Bijvoorbeeld; de Blue Java met een romige, ijsachtige consistentie, perfect voor bananenijs; de Black Macabu die zwart wordt als hij rijp is; de Nino die mild is en niet groter dan een vinger wordt; en de Burro met vierkante zijkanten en een lichte citroenachtige smaak.

De bananenboom is een plant

We noemen het misschien een boom, maar wist je dat de “bananenboom” eigenlijk een plant is? Het is ’s werelds grootste kruid om precies te zijn! Op bananenplantages moeten de planten na het vruchtlichamen tot op de grond worden gesnoeid en de belangrijkste vruchtdragende stam bevindt zich in de stam, omgeven door bladeren. Vanwege zijn enorme omvang wordt de bananenplant echter altijd als boom beschouwd!

Chiquita Banana Trees aerial view

Bananen zijn bessen

Jazeker! Hoe verrassend het ook klinkt, botanisch gezien worden bananen als bessen beschouwd.

Bananen zijn afgeleid van een enkele bloem met meer dan één eierstok, waardoor ze een samengevoegde vrucht zijn. Bosbessen maak plaats, er is een nieuwe (gele) sheriff in de stad!

Van bananen kun je stof maken

In Okinawa, Japan, maken en dragen mensen al sinds de oudheid kimono’s van bananenvezels en het is bekend dat de stof sterk is – maar toch licht en dun – waardoor de lucht goed kan circuleren voor het hele jaar door. Dat zouden wij ook wel willen!

Bananen maken je snel

De snelste marathon ooit gelopen door een persoon verkleed als banaan (ja!) werd geregistreerd als 2 uur, 58 minuten en 20 seconden, bij de marathon van Barcelona op 6 maart 2011. Nogal een zoete prestatie, vinden wij! Zo zie je maar dat het een perfect tussendoortje voor sporters is.

banana man

Bananen zijn het populairste fruit

Elk jaar worden er over de hele wereld meer dan 100 miljard bananen gegeten! Amerikanen eten gemiddeld 27 kilo bananen per persoon per jaar en meer dan 96% van de Amerikaanse huishoudens koopt minstens één keer per maand bananen. Ik denk dat we zouden kunnen zeggen – iedereen gaat uit zijn bananendak!

Bananenterminologie

De juiste term voor een tros bananen is een ‘hand’, dus het is niet meer dan logisch dat een enkele banaan bekend staat als een ‘vinger’. Die bruine vlekken die je op een banaan ziet als hij rijper begint te worden, staan bekend als ‘suikervlekken’. Dus, als jij het voortaan hebt over je favoriete gezonde snack, kan je het vakjargon gebruiken!

Bananenschillen zijn nuttig

Bewaar die schillen! Er zijn zoveel goede toepassingen voor bananenschillen, zoals het verlichten van de jeuk van een insectenbeet of het losmaken van een splinter. Je kunt ook bananenschillen koken voor een heerlijke warme thee voor laat in de middag, of ze inpekelen of snoepjes maken voor een zoete traktatie. Bekijk hier alles wat je met bananenschillen kunt doen. Dat zijn nog eens verrassende voordelen van bananen, is het niet?

De voordelen van bananen zitten ook in de schil!

Er is een bananenmuseum

Het Internationale bananenmuseum in Mecca, Californië, toont met trots meer dan 25.000 bananengerelateerde items! Je vindt er bananenlampen, bananensieraden, bananenfoto’s, bananenspeelgoed en letterlijk alle soorten bananenmerchandise die je in één dag kunt verwerken. Volgens mij gaan ze helemaal uit hun bananendak als het op bananen aankomt!

Je kunt over bananen zingen

Wist je dat er meer liedjes over bananen zijn geschreven dan over enig ander fruit? Er is zelfs een Spotify-afspeellijst genaamd Go Bananas met meer dan 60 nummers die over bananen gaan. Als we niet zo geel waren, zouden we ervan blozen!

Chiquita-afspeellijsten op Spotify

Van bananenvoeding ga je… nou… ook uit je bananendak!

Dit feit is niet zo nieuw – maar we wilden het er toch in gooien. Bananen zijn echt een van ’s werelds gezondste fruitsoorten. Boordevol vezels, goede natuurlijke langdurige energie en tjokvol vitamines en mineralen, is het geen wonder dat de banaan bekend staat als “misschien wel het meest perfecte voedsel ter wereld”.

  • Gepersonaliseerde recepten: toegang tot geavanceerde filters, recepten beoordelen, jouw favorieten bewaren in je persoonlijke bananenruimte.
  • Bevoorrechte toegang tot speciale weggeefacties en wedstrijden.
  • Stel je dieetvoorkeuren in en sla je meest geliefde lifestyle-artikelen op.

Word lid!

Sluit je aan bij de Chiquita community en krijg toegang tot je persoonlijke banana space!

Copy link