voordelen van bananen

Gezondheidsvoordelen van Bananen

Zeer waarschijnlijk het beste voedsel ter wereld

In de afgelopen eeuw zijn bananen zo populair geworden dat ze niet meer weg te denken zijn uit huishoudens overal ter wereld - en dat is niet voor niets! Onze favoriete gele vrucht smaakt niet alleen verrukkelijk, maar is ook heel voedzaam. Maar als we een lekker ontbijtje maken met banaan of er een meenemen als smakelijk tussendoortje denken we meestal niet na over de voordelen van de banaan die 'gewoon' altijd onder handbereik is. De banaan ondersteunt ons immuunsysteem, beschermt ons tegen hart- en vaatziekten en levert energie en vitaminen. We geven je vijf redenen—naast het feit dat ze onweerstaanbaar lekker zijn, want dat spreekt voor zich—waarom bananen het predicaat "Zeer waarschijnlijk het beste voedsel ter wereld" verdienen.

Bananen zijn vet- en cholesterolvrij

In een banaan is gewoon geen ruimte voor vet en cholesterol. Deze vrucht is van nature vet- en cholesterolvrij, waardoor het voor vrijwel iedereen een gezonde keuze is. 

Ze zitten boordevol kalium

Kalium is van groot belang voor de gezondheid. Het mineraal helpt de bloeddruk te verlagen, het hart te beschermen en de kans op hartziekten te verlagen. Daarnaast ondersteunt het mineraal het immuunsysteem en de spierfunctie. Heb je intensief gesport en wil je je lichaam een handje helpen bij het herstel? Je raadt het al: kalium brengt uitkomst. Vraag je je af waar dit wondermineraal in zit? In een middelgrote banaan zit maar liefst 400 milligram kalium. Dat is bijna 10 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis. 

En een geweldige bron van vitaminen

Onze ouders hebben ons van kleins af aan geleerd dat we, als we gezond willen blijven: onze vitamientjes moeten innemen! Het slikken van pillen is vaak... even slikken... maar je kunt een gezonde dosis van de belangrijkste vitaminen en mineralen op een veel fijnere manier binnenkrijgen. Eet een banaan en, hop, je hebt meteen 35 procent van de aanbevolen dagelijkse dosis B-6 achter de kiezen. Deze vitamine is belangrijk voor de celgroei. Dit verse fruit levert ook een gezonde dosis mangaan, wat de botten en het metabolisme ondersteunt, plus een snufje magnesium, vitamine A, ijzer, koper en zo nog wat essentiële vitamines en mineralen die ons lichaam in topvorm houden.  

En zorgen voor natuurlijke bescherming

Vitamine C is de all-rounder van de natuur en helpt bij het instandhouden van een gezond immuunsysteem. Een banaan bevat 10 milligram van deze krachtige vitamine, daarom is dit fruit precies de held die jouw afweersysteem nodig heeft. 

Ze zorgen voor een langdurige energieboost

Vooral wanneer we aan sport doen, kunnen we wel een energieboost gebruiken. Bananen zotten niet alleen boordevol vitamines, maar ook enkelvoudige koolhydraten, die meteen een energieboost geven. Of je nu 's middags een oppeppertje nodig hebt of wel een energieboost kunt gebruiken als je gaat sporten: bananen leveren wat je nodig hebt.

Zonnig geel straalt levensvreugde uit! En dat is meteen nog een reden om je lichaam elke dag te trakteren op al het goede van bananen!