Oma met kleindochter
Oma met kleindochter

Leuke manieren om actief te blijven en contact met je kleinkinderen te houden

Gezondheid en levensstijl
30 dec 2016

Tijd doorbrengen met je kleinkinderen is een prima manier om actief en fit te blijven. Je moet tenslotte hun grenzeloze energie weten bij te houden!

Ben je een vogelspotter? Iemand die naar de sterren staart? Maak je plakboeken? Laat je kleinkinderen zien wat je hobby’s zijn. Het is een uitstekende manier om met de jongere generatie in contact te komen. Je zult je verbazen hoeveel de tijd die je met je kleinkinderen doorbrengt voor hun betekent, en als het je in beweging brengt, zijn de voordelen dubbel. De gedeelde vreugde maakt herinneringen voor iedereen. Let er wel op dat de activiteiten geschikt zijn voor de leeftijd van je kleinkinderen en dat ze op hun interesses zijn gericht—misschien open je wel een hele nieuwe wereld voor hen.

Koken

Zelfs het kleinste kind kan helpen schenken, mengen en roeren in de keuken. Waarom maak je niet een paar van hun favoriete snacks of probeer iets wat zowel lekker las gezond is zoals de vochtige, veganistische gebakken havermeel vol met haver, amandelmelk en gepureerde bananen. Of blend een gezonde smoothie met yoghurt, boerenkool, appel, wortel en bevroren bananen.

Het is een heerlijk mengsel vol eiwitten, vezels en belangrijke voedingsmiddelen die zo lekker smaken dat kinderen helemaal niet in de gaten hebben hoe gezond het is! Je vindt hier meer kindvriendelijke bananenrecepten .

Chiquita Gezondheid en Levensstijl

Dans

 

Er is geen excuus om op de bank te blijven hangen, ook niet als je tv kijkt met het gezin, dus beweeg tijdens de reclame. Ga staan en doe een paar strekoefeningen tijdens de pauzes of laat je moves en dansjes zien. Leer de jongere generatie hoe jij het vroeger deed en iedereen swingt op het ritme.

Of wat dacht je van een paar jumping jacks? Je programma is zo weer terug en dan kun je relaxen. Neem even een pauze om te bewegen wanneer je lange tijd achter elkaar achter de (spel)computer zit. En onthoud dat je meedoet wanneer je kleinkinderen videospelletjes spelen—voor de verandering willen ze jou wel eens een keer iets leren!

Ga met het gezin op speurtocht

Organiseer een speurtocht die kinderen iets over hun familiegeschiedenis leert. Breng aanwijzingen rond het huis aan en help ze van de ene naar de andere op weg. Stop bij foto’s van hun ouders als kleine kinderen, en van overgrootouders; dit zal ze namelijk iets bijbrengen over waar zij vandaan komen.

Voeg een aanwijzing aan je trouwalbum toe en besteed tijd om het door te bladeren terwijl je hen leuke verhalen over de familie vertelt en mensen uit het verleden identificeert. Hun prijs voor het afronden van de speurtocht zou hun eigen fotoalbum kunnen zijn!

Chiquita Gezondheid en Levensstijl

Breng een bezoek aan de bibliotheek<

Kijk wanneer er een verhalen- of knutseluur is bij de plaatselijke bibliotheek, of neem de stapels boeken door, je bent zo uren verder. Laat ze boeken zien over kunst, geschiedenis en dieren. Misschien is het wel een inspiratie voor de toekomst, of laat ze tenminste zien dat leren niet alleen op het internet gebeurt.

Tuin

Het is belangrijk kinderen te laten zien waar eten vandaan komt! Laat zien dat tomaten aan een stok groeien, niet in de supermarkt. Leer ze hoe ze de bodem moeten voorbereiden, te planten en wieden en wateren. Kies wat ingrediënten voor een gezonde en lekkere salade en kijk hoe ze dingen eten waarvoor ze eerder hun neus ophaalden. En zorg ervoor dat ze regelmatig in de tuin komen om te zien hoe de zaadjes die ze hebben alle groeifases doorlopen.

Houd een verkleedpartij:

Heb je de hoeden en sjaals van je overgrootmoeder? Misschien een oude parasol? Haal oude stropdassen, sjaals en hoeden uit de kast en houd een modeshow door je samen te verkleden. Vergeet niet een paar grappige selfies te maken en druk ze af zodat je de leuke tijd samen altijd weer kunt herinneren!