Busting the seven biggest myths about bananas
Busting the seven biggest myths about bananas

De zeven grootste mythes over bananen aan diggelen

Gezondheid en levensstijl
30 dec 2016

Bananen kunnen wel eens net zo oud als de geschiedenis zelf zijn. Volgens het boek Banana: The Fate of the Fruit that Changed the World, van Dan Koeppel, hebben wetenschappers de banaan teruggevoerd naar de Hof van Eden, en geloven dat in tegenstelling tot wat vaak wordt gedachte, de verboden vrucht niet een appel was, maar een banaan.

Met zo’n grote bananengeschiedenis is er veel ruimte voor mythes, onwaarheden en pure verwarring omtrent bananen. Daarom willen wij hier een aantal dingen recht zetten. Dit zijn een aantal veelvoorkomende mythes – en feiten over de niet-zo-verboden vrucht.

1. Bananen zijn dikmakers

Feit: Bananen hebben geen vet, cholesterol of natrium – ze bevatten 100 calorieën energie per banaan. Bananen zitten vol met vitamines, mineralen en voedingsstoffen die goed voor je zijn, inclusief vitamine B6, mangaan, vitamine C, kalium en vezels. Dit alles wordt geserveerd in een handige kromme gele verpakking die je dag een boost kan geven en je hunkering naar zoet doet stillen.

2. Er bestaat maar één soort banaan

Feit: Er zijn meer dan 1.000 variëteiten banaan! Twee bredere soorten zijn de tafelbanaan en de bakbanaan.

Er bestaat maar één soort banaan

3. Uitglijden over een bananenschil is onvermijdelijk

Feit: Deze grappige cliché ontleent zijn populariteit uit de slapstickcomedy uit het begin van de 20ste eeuw. Bananen waren op dat moment ongelooflijk populair en het verhaal gaat dat mensen hun bananenschillen onverschillig weggooiden en er de straten en trottoirs mee vol gooiden. De schillen begonnen uiteraard te verteren en werden glad. Hoewel trottoirs vol rotte bananenschillen een gevaar voor voetgangers kunnen zijn, kan je gerust op één enkele bananenschil stappen.

4. Bananen zijn het lekkerst in zoete gerechten

Feit: Bananen smaken ook prima in hartige gerechten. Er zijn heel veel lekkere bananenrecepten die je kunt uitproberen, zoals roergebakken garnalen met curry-bananensaus of kip-banaan met pindacurry. Als je deze heerlijke hartige gerechten hebt geproefd, zul je de banaan nooit meer zo zien als voorheen!

5. Bananen zijn niet goed voor je

Feit: Bananen zijn een volledig natuurlijke, vetvrije snack, met echte voordelen voor de gezondheid. Ze zouden wel eens kunnen helpen de bloeddruk te verlagen. Dat is omdat ze boordevol kalium zitten, iets waarvan artsen zeggen dat dit de bloeddruk op peil houdt door het effect van natrium te verminderen.

Bananen zijn niet goed voor je

6. Bananen zijn moeilijk te verbouwen

Feit: Bananen zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te verbouwen, maar ze hebben wel warme weersomstandigheden en matige neerslag nodig. De banaan komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en nu komen veel bananen ook uit Midden-Amerika, Zuid-Amerika en de Cariben.

7. Bananen zijn gewoon niet erg populair

Feit: Bananen zijn het populairste fruit ter wereld! Jaarlijkse worden wereldwijd 100 miljard bananen gegeten. Oeganda is het land dat de meeste bananen per persoon consumeert, meer dan elk ander land ter wereld.

Weet je nog dat je moeder zei: “Geloof niet alles wat je leest?" Zo worden mythes de wereld in geholpen. En soms moet je er een laagje afpellen om de waarheid te achterhalen. Net als wanneer je een banaan eet.