Voedselverspilling terugdringen: zeven epische recepten met rijpe bananen
Voedselverspilling terugdringen: zeven epische recepten met rijpe bananen

Voedselverspilling terugdringen: zeven epische recepten met rijpe bananen

Gezondheid en levensstijl
15 apr 2019

Het terugdringen van voedselverspilling staat momenteel hoog op de agenda.

Maar wat kun je nog met overrijpe bananen? Een heleboel! Dus gooi die (over)rijpe Chiquita bananen niet weg, maar maak er wat van: met deze zeven razendlekkere recepten maak je hapjes waar het water je van in de mond loopt.

1. De ‘paniek is geen optie’-optie
Blijf kalm en leg allereerst je rijpe Chiquita bananen in de vriezer. Bananen die je in een recept gaat verwerken, kun je prima in de vriezer bewaren. Pel ze, snij ze in plakjes en doe ze in een vriezerzakje. Als je ze ontdooit, kun je er de lekkerste smoothies of zoet bananenijs met chocolade-amandelboter van maken.

2. Bananenbrood
Dit superlekkere recept combineert de fluweelzachte structuur van drie rijpe Chiquita bananen met een heerlijk krokantje van pecannoten en walnoten. Een vleugje gember, vanille en kaneel, de zoete noot van honing en de volle romigheid van een blikje kokosmelk maken dit recept onweerstaanbaar lekker.

3. Bananenpannenkoeken
Voor deze supersnelle pannenkoeken heb je niet meer nodig dan een (over(rijpe) geprakte Chiquita banaan, twee eieren en een kwart theelepel kaneel. Een kind kan de was doen! Giet een scheutje olie in een koekenpan en schep per pannenkoek anderhalve eetlepel beslag in de pan. Serveer met knapperig gebakken bacon en ahornsiroop. Smullen!

4. Bananenmuffins
Met dit epische recept maak je de smeuïgste, luchtigste muffins ooit. Alles wat je nodig hebt is: drie (over(rijpe) Chiquita bananen, een minder rijpe banaan en walnoten voor een krokantje. Pureer de rijpe bananen en snij de minder rijpe banaan in stukjes. Dit laatste zorgt voor een lekkere 'bite'. Vergeet niet om het mengsel van gesmolten boter en suiker af te laten koelen voordat je de eieren toevoegt! Citroenmuffins met chia zaden , Chiquita-banaan kunnen bijna niet mislukken, rijzen mooi en smaken absoluut fantastisch.

5. Bananenkoekjes
Deze grappige, lekkere koekjes zijn niet alleen makkelijk te maken, maar geven ook nog eens gezonde draai aan je snackmoment. Je maakt ze met rijpe Chiquita bananen, gemalen amandelen, boekweitmeel, zoete kaneel en kruidige nootmuskaat. Verdeel het deeg in twee stukken en voeg cacaopoeder toe aan één helft. Rol beide helften uit, leg ze op elkaar en maak er een rol van. Snij de rol daarna in plakken van een halve centimeter dik. Zo krijg je koekjes met een licht en donker spiraalpatroon.

6. Suikervrije bananenmousse
Voor dit recept zou je willen dat je altijd rijpe Chiquita bananen in huis had. Je hebt een rijpe avocado, amandelmelk, ahornsiroop of honing en ongezoete cacaopoeder nodig, en als topping gemalen pistachenootjes. Schep frambozen door de mousse voor een vleugje fruitige frisheid waar het water je van in de mond loopt.

7. Havermout met banaan
Dit recept voor vega-havermout geeft een vrolijke draai aan het bekende recept waar het hele gezin dol op is. Voeg aan de havermout een rijpe banaan toe, amandelmelk, dadels, rozijnen of cranberries, pecannoten en sesamzaad. Maak dit kommetje troost af met een vleugje kaneel en nootmuskaat. Ook dit recept is heel simpel te maken: doe alle ingrediënten in een kom en zet daarna je gerechtje in een voorverwarmde oven en bak tot de havermout goudbruin is.

Veel plezier met je rijpe bananen, en je mag best een beetje trots zijn op het feit dat je je steentje bijdraagt aan het terugdringen van voedselverspilling! Deel je recepten en tips over het terugdringen van voedselverspilling op #chiquitabanana