chiquita_bananencrisis
chiquita_bananencrisis

De bananencrisis en wat Chiquita eraan doet

Bedrijfsnieuws
20 Jul 2018

Bananen worden over de hele wereld aangevallen door een op de bodem levende schimmel. De Tropical race 4 (TR4) -stam van de schimmel veroorzaakt de Panama-ziekte of Fusarium-verwelking en tast bananenplanten aan. De planten verwelken en gaan dood. 

 

Wereldwijd worden ruim 1.000 bananenrassen geteeld voor consumptie, maar de meest geteelde banaan is de Cavendish-banaan. Banaan is een van de belangrijkste voedingsgewassen en voedselbronnen voor mensen overal ter wereld.

 

Deze bodemschimmel kan niet worden uitgeroeid met schimmelbestrijdingsmiddelen of bodemontsmettingsmiddelen. De schimmel maakt overal slachtoffers en maakt geen onderscheid tussen arm of rijk, groot of klein. Er is momenteel geen doeltreffend middel voor de behandeling van bananenplanten die geïnfecteerd zijn met TR4. Ook kan de schimmel verspreidt worden via teeltmateriaal, en kunnen besmette bodemdeeltjes worden verspreid via kleding, water of voertuigen. Bovendien kan de schimmel tientallen jaren in de bodem overleven.

 

Onze verbonden wereld zorgt ervoor dat TR4 overal de kop opsteekt. Daarom wordt TR4 wereldwijd als de grootste bedreiging voor de bananenteelt beschouwd.

 

Chiquita draagt een steentje bij aan het vinden van een oplossing voor deze dreiging door toonaangevende wetenschappers, bedrijven uit de sector, onderzoekers en instituten bijeen te brengen. Het ICPP-congres zal plaatsvinden op 28 juli 2018. Wetenschappers uit de hele wereld komen naar Boston om te bespreken waar het onderzoek en de ontwikkeling zich momenteel op richt met betrekking tot het gevecht tegen de alarmerende ziekteverwekker TR4. 

 

Chiquita levert vol trots een bijdrage aan dit belangrijke evenement. Dit is de eerste keer dat wetenschappers uit de hele wereld bij elkaar komen om over dit onderwerp te spreken. Er zullen ongeveer 100 experts op dit gebied aanwezig zijn. Vijftien sprekers zullen hun bevindingen uiteenzetten waarna de deelnemers hun standpunten over de te volgen koers naar voren zullen brengen. 

 

Chiquita ondersteunt dit evenement door onderzoekers uit de hele wereld bijeen te brengen om te brainstormen en hun kennis met elkaar te delen. Andrew Biles houdt de openingstoespraak op het congres.

 

Chiquita hoopt dat dit een van de vele stappen is die moet worden genomen om een blijvende oplossing te vinden voor een doeltreffende bestrijding van TR4. 

 

Chiquita werkt doorlopend aan het verduurzamen van de toekomstige bananenteelt. Het initiatief “"Achter de blauwe sticker"” laat zien dat Chiquita duurzaamheidsprincipes toepast in al haar bedrijfsactiviteiten. 

 

Chiquita streeft naar een gezonde bananenteelt zodat jij en je gezin ook in de toekomst kunnen genieten van deze vrucht!