Chiquita zegt bescherming van biodiversiteit toe als onderdeel van duurzaamheidsinspanningen

Bedrijfsnieuws
12 jan 2018

Chiquita investeert&nbsp in natuur en bosbouw en heeft de weg naar duurzaamheid ingeslagen hetgeen lokale gemeenschappen ten goede komt.

Het natuurreservaat Nogal in de regio Sarapiqui van Costa Rica Rica is een beschermd gebied dat in 2004 is opgericht door Chiquita Brands en de belangrijkste retailpartners, om de biodiversiteit te bevorderen.

De alliantie heeft drie rotsvaste doelstellingen:

  1. Langdurige bescherming van biodiversiteit.
  2. Via milieu-educatie samenwerken met de plaatselijke gemeenschappen aan bewustmaking.
  3. Participatie in de lokale gemeenschappen stimuleren.

nogalnogal

Chiquita wil een rolmodel voor solide samenwerking zijn. In mei 2017 won Chiquita voor het vierde achtereenvolgende jaar de “Bandera Azul Ecológica”in de categorie "Protected Natural Enviroments" voor haar inspanningen in het natuurreservaat Refugio de Vida Silvestre El Nogal Nogal.

In 2017 heeft het bedrijf een aantal grote stappen gezet, ondersteund door de Rainforest Alliance en de German Society for International Cooperation, GIZ.

  • Wij traceren wilde dieren en hebben drie nieuwe soorten ontdekt: een tapir— het grootste landdier van Costa Rica, een bellbird en een geel gevlekte hagedis. Deze bevindingen wijzen erop dat het Nogal-reservaat in verbinding staat met andere beboste reservaten.
  • Chiquita is een actief lid van de biologische corridor San Juan-La Selva en werkt samen met lokale gemeenschappen en autoriteiten aan de bescherming van de belangrijkste ecosystemen. Chiquita doneerde  bijna 900 bomen uit het Nogal-natuurreservaat aan associaties voor ontwikkeling en gemeenschapsorganisaties die zich inzetten voor herbebossing en milieubescherming.
  • Een ander herbebossingsinitiatief - in samenwerking met lokale boeren en onder toezicht van Landbouw - omvatte het planten van bomen in het verlaten, voormalige honkbalveld in Nogal. Dit levert een besparing van de onderhoudskosten van het land op en vermindert potentiële overstromingen door de Sucio-rivier, waardoor het leven van de lokale gemeenschappen beter wordt.
  • Begin 2018 zal Chiquita voor het Nogal-reservaat de status van privé-wildreservaat aanvragen, wat zal leiden tot meer bescherming tegen illegale houtkap.

“Chiquita´s langdurige bijdrage aan milieubescherming wordt gewaardeerd door onze stakeholders. In 2017 reisden toonaangevende retailers ALDI US, Walmart, Albert Heijn en de ananasteler Upala Agrícola naar het Nogal Wildreservaat om met eigen ogen te zien hoe Chiquita in de afgelopen 13 jaar heeft bijgedragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van de lokale bevolking”, verklaart Andrew Biles, president en CEO van Chiquita Brands International.