Van plant tot klant
Ontdek hoe we Chiquita bananen telen en rijpen
 


 

1.
De reis van een Chiquita banaan begint in de ‘bananengordel’ in Midden-Amerika, in de landen Costa Rica, Panama, Colombia, Honduras en Guatemala. In dit gebied rond de evenaar, tussen 30 graden noorder- en zuiderbreedte, groeien de bananen vanwege het klimaat het best. De bananenplant groeit uit een wortelknol. Drie tot vier weken nadat deze geplant is, verschijnt het eerste groen. Na acht maanden is de bananenplant volgroeid.


2. Aan de plant groeit een zware knop die door zijn gewicht naar beneden hangt. De knop gaat langzaam helemaal open, de dekbladeren vallen eraf en er komen rijen bloemetjes tevoorschijn.3. De bloemetjes groeien uit tot kleine rechte banaantjes. Die groeien naar het licht... en groeien daarom krom!

4. We pakken de banaantjes vervolgens in in een recyclebare plastic zak die ze beschermt tegen stof, vogels en insecten. Bovendien wordt het lekker warm in de plastic zak, waardoor de bananen sneller groeien.


5.
In gemiddeld twaalf weken nadat de knop verscheen, zijn de bananen op juiste dikte en lengte en kunnen we de ‘stam’ kappen.

6. We kappen de stam als de bananen nog niet rijp en eetbaar zijn. Dan plaatsen we sponzen tussen de bananen om beschadigingen en verkleuring van de bananen te voorkomen. De stam met de bananen gaat via een kabelbaan naar het pakstation.

7. In het pakstation verwijderen we de kleine bloemen aan het uiteinde van de bananen en snijden we de bananen van de stam af. We wassen de bananen om het stof te verwijderen en daarna selecteren we ze op grootte, dikte en kleur.

8. De beste exemplaren snijden we los in ‘clusters’ van 5 tot 7 bananen.
9.
Bij het lossnijden komt latex vrij, een kleverige melkachtige stof. Om te voorkomen dat deze stof op de bananen komt én om rotting aan de kroon tegen te gaan, wassen we de bananen opnieuw.

10. Na een nieuwe kwaliteitscontrole krijgen de beste bananen de bekende Chiquita sticker en worden ze in dozen verpakt.

11.
Per vrachtwagen gaan de bananen naar de havens van onze productielanden, waarna ze per schip naar Europa worden vervoerd. De schepen zijn speciaal ingericht voor bananen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de temperatuur op deze schepen goed in de gaten houden. We houden de bananen het liefst op 14 graden om voortijdige rijping te voorkomen. Bovendien vervoeren we het fruit onder controlled atmosphere. Dat betekent dat we aan de bananen zuurstof onttrekken, zodat het rijpingsproces vertraagt.


12. Zo’n 11 dagen nadat ze van de plantage zijn vertrokken, komen de nog steeds groene bananen voor de Nederlandse markt aan in de haven van Vlissingen.


13.
Van Vlissingen gaan de bananen naar de rijperij in Gorinchem. De rijper moet ervoor zorgen dat de bananen gelijkmatig van kleur veranderen. De ideale rijpingstijd is zes tot acht dagen bij een temperatuur van 14 tot 18 graden. Het rijpingsproces kan versneld of vertraagd worden door de temperatuur in de rijpkamers te veranderen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bananen rijpen.14.
Daarnaast gebruikt de rijper een zeer kleine hoeveelheid natuurlijk gas: ethyleen. Dit gas zorgt ervoor dat alle bananen in de rijpkamer gelijktijdig dezelfde kleur bereiken. Door deze toevoeging wordt het rijpingsproces een handje geholpen. Ethyleen is volkomen onschadelijk. Bananen produceren dit natuurlijke gas ook zelf!

15. Pas als de bananen voldoende gerijpt zijn, worden ze vervoerd naar onze klanten.