Het milieu
We achten onszelf verantwoordelijk voor het milieu. Al onze bananenplantages werden verbeterd om te voldoen aan de normen van de Rainforest Alliance. Hier volgen enkele van onze praktijken:

Behoud en herbebossing

Het regenwoud is een van de meest waardevolle natuurlijke rijkdommen ter wereld. Hier leven duizenden dierensoorten, m.i.v. bedreigde dieren zoals de drietenige luiaard en de roodoogkikker. Dankzij onze inspanningen op het gebied van herbebossing en milieubehoud, dragen we bij tot de bescherming van de leefomgeving van deze ongelofelijke schepsels.

Afvalbeheer

Bananenplanten groeien snel en worden in slechts negen maanden tijd wel 4 meter hoog. Wanneer de tros van de plant wordt gesneden, ontstaat er een aanzienlijke hoeveelheid waardevol organisch afval dat we verzamelen en laten ontbinden tot er een natuurlijke meststof wordt gevormd. Door compostgeulen te maken op onze plantages helpen we de bodem te bemesten. In Costa Rica hebben we zelfs een brug van gerecyclede zakken gebouwd, die gebruikt zijn tijdens het groeiproces. We gooien bijna niets weg!

Waterbehoud

Zonder water is er geen leven, geen landbouw en zijn er zeker geen bananen! Bananen groeien het best in hete en vochtige tropische gebieden, waar het meer regent dan in Europa. We weten dat er geen water mag worden verspild en daarom hebben we vooruitgang geboekt door het ontwikkelen van systemen om water te recyclen en het waterverbruik te verminderen.

Het water wordt voornamelijk gebruikt voor het reinigen van de bananen voordat ze zorgvuldig vervoerd worden naar de verpakkingscentra. Chiquita is er van bewust dat water geen hernieuwbare bron is. Onze onderzoekers blijven steeds op zoek gaan naar nieuwe pistes om onze waterconsumptie te verlagen.
Zo hebben we zeer doeltreffende systemen ontwikkeld voor het recyclen en het verlagen van de waterconsumptie:
  • Al onze verpakkingscentra zijn uitgerust met filters zodat er geen stukken fruit in de rivieren terecht komen.
  • Geen enkele chemische producten worden in de rivieren afgevoerd.