CO2 neutraal
Van groen naar geel op duurzame wijze

Chiquita doet er alles aan om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. We zijn dan ook heel blij met onze nieuwe rijperij in Gorinchem, de eerste bananenrijperij ter wereld die CO2-neutraal genoemd mag worden.

Dat hebben we gerealiseerd door duurzame maatregelen te implementeren in het gebouw en het rijpproces. De resterende CO2-uitstoot compenseren we door mee te werken aan een duurzaam bebossingsproject in Panama.

 

  • Een gepatenteerd luchtstroomsysteem (reversible airflow)
  • Een gepatenteerde Stop & Go-technologie die energie bespaart
  • Het gebruik van een natuurlijk koelmiddel waarbij geen CO2 vrijkomt
  • Via warmte- en koudeopvang uit het rijpproces verwarmen en koelen we het pand
  • Laag verbruik in licht door het gebruik van T5 en LED, en een aanwezigheidsdetector waardoor het licht alleen aangaat wanneer dat nodig is
  • Optimaal gebruik van het daglicht door daktunnels boven in het pand
En zelfs onze toiletten spoelen we door met regenwater! Op die manier dragen wij ook hier in het Westen, aan het eind van de productielijn, ons steentje bij als het gaat om duurzaam produceren.
Onze nieuwe rijperij betekent een grote stap vooruit qua duurzaamheid. Maar meer nog: we kunnen hierdoor een nog beter product en een nog grotere service bieden aan onze partners.

Ons rijpproces zorgt voor een langere houdbaarheid van de banaan en komt de smaak en bite van het fruit ten goede. Bovendien beschikken we over een speciale fruitmonitor waarmee we ons fruit meten op een aantal kritische indicatoren: brix (suiker), de verhouding brix-zuurgehalte, houdbaarheid, smaak, enz. Al die aspecten garanderen dat onze partners de beste kwaliteit Chiquita fruit ontvangen.

Het Chiquita fruit kan 24/7 bij ons worden opgehaald dankzij een speciaal ingerichte ruimte waar wij de bestelde Chiquita producten opslaan. Verder trainen en toetsen we ieder jaar onze rijpers, kwaliteitscontroleurs en verkopers op hun theoretische en praktische kennis van de bananenindustrie. Dit noemen we het Standard of Excellence-trainingsprogramma. Dat betekent dat zij onze partners nog beter van dienst kunnen zijn. Maar behalve het beste fruit met de beste service brengen wij ook graag onze passie, enthousiasme en kennis over. Chiquita geeft daarom ieder jaar speciale seminars over bananen, ananassen en andere fruitsoorten aan onze partners, zodat zij meer rendement kunnen halen uit de totale fruitcategorie.