Ananassen
De ananas (Ananas comosus) is afkomstig uit Zuid-Brazilië en Paraguay.
 
De wetenschappelijke naam ervan, ananas, is ontleend aan de Tupi-taal in Brazilië en betekend “sterk geurend fruit”.

Het betreft een van de meest gebruikte tropische vruchten in Europa na de banaan en het succes ervan is voornamelijk te danken aan de voedingseigenschappen, de unieke smaak en de oneindige gebruiksmogelijkheden ervan in cocktails en etnische keuken.

Het is een fabeltje dat een ananas rijp is als je een blad makkelijk uit de kroon kunt trekken. Dit bewijst niets over de rijpheid. Als een blad er makkelijk uit komt, is de ananas aan het rotten, en als je een schub van de ananas kunt aftrekken is dat een slecht teken want dan is de binnenkant zacht, en zal hij zuur en vies zijn. Als een ananas op het juiste moment wordt geoogst, is hij al ready-to-eat. Dit is onafhankelijk van de kleur die de ananas heeft.

  • Het beste om er optimaal van te genieten is de ananas op kamertemperatuur te bewaren en pas in de koelkast te leggen nadat u hem in schijfjes hebt gesneden.
  • De Chiquita ananas is het hele jaar lang verkrijgbaar.
  • Geniet ervan na de maaltijd of maak er heerlijk sap van met de mixer of de vruchtenpers.
  • Ananassen hebben ongeveer 18 maanden nodig om te groeien.

Hoe een ananas snijden
 
Klaar in één minuut:
15”: snijd de bovenkant en de onderkant eraf


30”: verwijder de schil


45”: snijd de ananas in 4 en verwijder de kern


60”: snijd de ananas in partjes



 


Energie (kcal) 49   Vitaminen     Mineralen (mg)  
Eiwitten (g) 0.5  
A (mg)
56  
Calcium
7
Vet (g) 0.2  
C (mg)
36.2  
IJzer
0.37
Koolhydraten (g) 12.63        
Magnesium
14
Waarvan: suiker 8        
Kalium
0.26
Vezels (g) 1.2        
Natrium
1
Voedingswaarde/100g